Начало » Пазари » Маслодайни култури
12.09.2013 г.

Киев събира производители на растителни масла от Черноморието

На 18 септември 2013 година в столицата на Украйна Киев ще се проведе международна конференция, посветена на развитието на пазара на растителни масла и маслодайни семена в черноморския регион.

Farmer.bg е официален медиен партньор на събитието, като поканата беше отправена от водещата украинска аналитична агенция UkrAgroConsult,организатор на авторитетната международна проява.  

Участие в Black Sea Оil Trade-2013 към днешна дата са потвърдили над 80 компании и организации от Европа, Азия и Америка. След поканените са производители и търговци от ЕС, Русия, Турция, Казахстан, Индия и Китай.

В списъка на присъстващите са записани още Асоциацията на производителите на растителни масла от Украйна (УкрОліяПром), представители на посолствата на Франция и Аржентина, швейцарските компании SGS и Aston, германският гигант Alfred C. Toepfer и холандската Nidera B.Vр1, авторитетната руска ProZerno и INTL FCStone Europe Великобретания; Dalian Commodity Exchange (Китай); InVivo (Фпанция); Omani Vegetable Oils & Derivatives Company (Оман); Elitada San. ve Tic. A.S.(Турция); Soon Soon Oilmills (Малайзия) и десетки други.

[B%]Засилващата позиция на държавите от черноморския регион в производството и търговията с маслодайни семена, растителни масла и шротове нараства, затова интересът към тази бизнес проява е голям. 

Украйна и Русия заемат лидерските позиции в света по обеми на износа на слънчогледово масло, като само тези две държави извършват 70 на сто от глобалния експорт. През последните години Украйна излезе на трета позиция в света по износ на рапично семе и стана основен доставчик на рапица за европейския пазар.

Румъния и България са държави, водещи в износа на слънчоглед, а Казахстан и Русия заемат доминираща позиция в световната търговия с ленено семе (60%).

Съгласно последния доклад на Департамента за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) през 2013/14 г. се очертават много добри реколти от слънчогледово семе в региона, като общият добив от маслодайната култура в Украйна и Русия ще възлезе съответно на 10,4 млн. т и 8,9 млн.т или общо около 50 на сто от глобалното производство.

Оценките на американските експерти се покриват с данните на украинските колеги. На 10 септември UkrAgroConsult увеличи прогнозата си за добив от слънчоглед в Украйна от 10,0 млн. т до 10,4 млн.т, в сравнение с 8,6 млн.т реколтирани през 2012 г. Прогнозната летва при рапицата е вдигната от 2,2 млн.т до 2,3 млн.т, а това е почти двойно повече в сравнение с 2012 г.

Наскоро водещото в бранша германско аналитично издание Oil World прогнозира, че една от характерните особености на новия сезон ще бъде увеличения внос на слънчогледово масло от страна на Китай – 450 хил. тона, в сравнение с 340 хил. т, очаквани за 2012/13 г. и само 122 хил. тона импортирани през 2011/12 г.  

Бързото нарастване на вноса на слънчогледово масло в Китай е благоприятна новина за производителите от черноморския регион, като на китайския фронт забележими са най-вече успехите на Украйна.

Анализаторите отбелязват, че за увеличеното търсене на растителни масла от региона на Черно море в значителна степен допринася и ефективната логистична система, която получава висока оценка от страна на такива големи купувачи, като Китай, Индия, Египет и Турция.

Представяме и темите от дневния ред на конференцията: 
• Глобалния пазар на маслодайни семена и растителни масла - 2000-2013. Прогноза за 2014-2015; Цени, основни играчи, запаси и оценки на потребление;

• Дефицит на маслодайна суровина за преработка и перспективите на „преформатиране” на маслодобивната промишленост на Украйна;

• Стратегия на териториалното разпределение на маслоекстракционните заводи (МЕЗи) и пристанищните терминали;

• Модел на развитие на маслодобивната индустрия в Украйна и Русия, 1995-2012. Маржа в печалбите на фермерите и преработвателите (МЕЗи). Търсене на нов модел на развитие след изчерпване на потенциала на предходния. Увеличаване на дълбочината на преработката в крайния продукт.

• Основни пазари за реализиране на продукцията на маслодайния комплекс - ЕС, Южна Америка, Черноморския регион, Северна Африка, Индия, Китай и др. Румъния и България - важните играчи на черноморския пазар.

• Пазар на палмово масло и основни тенденции в неговото развитие. Перспективи на потребление на производните от палмово масло в страните от черноморския регион..

• Маржа при производството и преработката на соя. Премии за качество. Перспективи на пазара на соя в държавите от черноморския регион.

 Farmer.bg пожелава успешна и плодотворна работа на конференцията, която несъмнено ще е от полза за производителите от нашия регион. 

 

Киев събира производители на растителни масла от Черноморието
7534
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини