Не е далеч времето за беритба на есенните и късни сортове ябълки и круши. Важно за тази операция е да познаваме беритбената зрялост на плодовете.
[B%]Определяне на беритбената зрялост на плодовете[%B]
За определяне на точния момент за беритба на плодовете има няколко признака, по които се определя технологичната зрялост. Ето най-важните от тях:
. Плодовете трябва да са придобили характерната за сорта окраска на кожицата.
. Трябва да са спрели да нарастват по обем.
. Дръжките им трябва да се отделят от клонките леко.
. Семената трябва да са придобили характерното сиво-кафяво оцветяване.
В случай, че тези признаци не са налице, рискувате да намалите продължителността на съхраняване на плодовете и дори похабяване на част от тях.
[B%]Правила за беритбата[%B]
. Плодовете се берат внимателно ръчно, без натиск, с цялата дръжка без чупене на клонки и леторасти.
. Беритбата трябва да започва от достъпните, ниско разположени етажи на дръвчетата и постепенно да се отива към средните и връхни.
. Плодът се хваща с цялата длан, като с показалеца се натиска дръжка в мястото, където е прикрепена към плодната клонка. След това плодът леко се повдига нагоре и се завърта в посока на часовниковата стрелка. При тази техника плодът се откъсва леко с цялата дръжка.
. Дръвчетата не се брулят и не се стръскват.
. За високо разположените клони се иползва стълба.
. Плодовете се слагат в сухи касетки, щайги или други съдове с тегло до 8-10 кг. Съхраняват се при температура от 0 до плюс 2ºС и относителна влажност на въздуха около 95%. fermera.bg