27-07-2004 г. Влияние на наследствеността Кланичната и търговската стойност на свинете за клане зависи твърде много от наследствените особености на животните. Известно е, че различните породи свине се отличават помежду си както по външния вид и угоителните способности, така и по състава на трупа. При някои породи се наблюдават и съществени различия по отношение на качеството на месото. Поради добрата унаследяемост на кланичните признаци човек е успял по пътя на селекцията да създаде различни високоспециализирани породи свине за месо, шунка и бекон, максимално задоволяващи изискванията на пазара. Дебелината на гръбната и страничната сланина, въз основа на която става окачествяването на труповете в кланиците в някои страни, е с твърде висок коефициент на унаследяемост. Освен това съдържанието на месо и тлъстина в трупа (котлет, поясна част, бутове и др.), дължината на трупа и други важни за кланичната и търговската стойност признаци са със сравнително висок коефициент на унаследяемост. Това означава, че кланичната и търговската стойност на свинете за клане са до голяма степен наследствено обусловени и тяхното подобряване по пътя на селекцията е твърде ефективно. Коефициентите на унаследяемост на признаците имат различна стойност при отделните породи и полове. Майчиният организъм оказва голямо влияние върху унаследяването на енергията на растежа. Освен това подборът на породите с различно направление (за месо и за месо и мас) не винаги способства да се прояви в приплодите висока интензивност на растежа. Трябва да се има предвид също така, че коефициентите на унаследяване на отделните признаци се изменя по време на растежа, като стойностите им се увеличават или намаляват в зависимост от наследствените заложби и условията на външната среда. Проучванията показват, че при воденето на селекцията за подобряване на един или повече признаци трябва да се проучат не само наследствените заложби при свинете от различните породи, линии и фамилии, но и условията, при които тяхното проявление и унаследяване е най-високо. Съобразявайки се с това, много селекционери постигат бърз генетичен прогрес по отношение на някои кланични признаци с голямо зоотехническо и икономическо значение. Различната наследственост на свинете по отношение на едни и същи кланични признаци е причина за съществуването на голямо разнообразие между породите. С цел да се проучи влиянието на породата върху кланичната и търговската стойност на трупа при перспективни за нашата страна породи свине бе установено, че при еднакви условия на хранене и отглеждане хибридните прасета Кембъроу са с 0,2 до 1,8 на сто по-нисък рандеман в сравнение с прасетата от породите Голяма бяла, Ландрас и кръстоски между тях. Те обаче имат с 5 до 10 на сто по-тънка сланина и по-голямо мускулно око, 4 до 5 на сто повече месо в трупа и с 10 до 12 на сто по-малко сланина в сравнение със споменатите породи и кръстоски. По отношение на качеството на месото и тлъстината съществува тенденция за малко повече свободна вода, по-блед цвят на месото и повече вода в сланината на хибридните прасета. Подобряването на кланичната и търговската стойност на свинете за клане зависи твърде много както от наследствените качества на използваните породи за хибридизация, така и от признаците, по които се води селекцията. При проучване на кланичните качества на свине от изходните линии на хибрида Кембъроу бяха установени породни различия въпреки високата им специализираност за месо. Свинете от Голямата бяла порода са с около 1 на сто повече месо в трупа в сравнение с прасетата от Ландрас. При свинете от Голяма бяла и Ландрас с английски произход, бледото, меко и ексудативно месо (БМЕ) е около 3 на сто за първата и 11 на сто за втората порода, докато при някои линии на Пиетрен и Ландрас с белгийски произход, то достига до 100 на сто. Установено е, че около 60 на сто от варирането на цвета на месото се определя от генни фактори и 40 на сто от фактори на околната среда. Това показва, че селекцията за подобряване на цвета на месото може да бъде твърде ефективна. (Следва)