В началото на вегетацията растежните процеси при овощните дръвчета протичат за сметка на резервните хранителни вещества, които растението е натрупало предходната година. След формирането на първите листа започва фотосинтезата и натрупването на нови хранителни запаси.
Нормалното протичане на първите вегетационни прояви се определя от наличието на достатъчно хранителни вещества, влага в почвата и по-високи температури. Колкото по-активно стартира растежът, толкова по-големи са възможностите за получаване на повече и по-качествена продукция. Върху новия едногодишен прираст се залагат листните и плодните пъпки, които ще осигурят реколтата през настоящата и следващата година. При недостиг на един от посочените фактори, цъфтежът не протича нормално и това се отразява съществено върху настоящата реколта.
[B%]Внасянето на торовете осигурява добър старт на дръвчетата[%B]
Възможностите на стопаните да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения са свързани основно с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е една от неотложните мерки в овощната градина. При младите не плододаващи дръвчета на един квадратен метър се внасят по около 20-40 г амониева селитра, а при плододаващите - 50-60 г. Ако есенното торене при плододаващите дървета е пропуснато, през пролетта могат да се внесат по 60-80 г суперфосфат, 25-30 г калиев тор и по 4-5 кг оборски тор на един квадратен метър, които трябва да се заровят малко по-дълбоко с първата пролетна обработка. Когато торенето се прилага околостъблено, торовете трябва да се разпръснат върху цялата площ под проекцията на короната и малко извън нея. Едно допълнително подхранване с по 15-20 г/кв. м амониева селитра в края на май до началото на юни се отразява благоприятно на овощните дръвчета.
[B%]Окопаването запазва влагата[%B]
Ранната пролетна обработка в овощната градина допринася за запазване на влагата и подобряване на въздушния режим в почвата. С нея се унищожават плевелите, които са конкуренти на дръвчетата по отношение на влагата и хранителните вещества. Освен това те служат за гостоприемници на листни въшки и други вредители. Окопаването трябва да е по-плитко близо до стеблото и без обръщане на почвения слой в зоната на корените.
При младите, и особено при новозасадени дръвчета, при пролетно засушаване поливането е абсолютно необходимо. Най-добре е то да се прави в околостъблени чаши в подкоронното пространство.
[url=https://www.fermera.bg/]От fermera.bg[/url]