Нов начин за съхраняване на максимално свежи след беритбата ябълки, круши и други източници на витамини намериха учените от Мичуринския държавен аграрен университет. Той се състои в поддържане в камерите за съхранение на плодове и зеленчуци пределно малка концентрация на кислород.
До сега, срокът на съхранение на плодовете се увеличаваше за сметка на генетични модификации или на обработка с различни химикали. Заедно с това, ГМО продуктите и химично обработените такива, често отблъскват потребителите поради страх от риск за здравето.
Учените от Мичуринския университет тръгнали по друг път. Те просто създали такива условия на съхранение, при които максимално се забавя процеса на стареене на плодовете и зеленчуците. При това, без плодовете (първите изпитания са направени с ябълки) да са били обработени с каквото и да било предварително. Секретът на технологията се състои в изменение състава на самата атмосфера в камерата за съхранение. Това е нещо като хладилник с максимално ниски концентрации на кислород и малко по-високи концентрации на въглероден диоксид. И за да не се стигне до кислороден глад на ябълките, учените разработили устройство, което позволява да се следи състоянието на ябълките по време на съхранение. По време на процеса, за “обратна връзка” специални сензори получават сигнал от плодовете за тяхното състояние въз основа на промени във флуоресценцията на хлорофила (зеленият пигмент на растенията) – когато кислородът е достатъчно, той свети. Експериментално изследователите съхранявали девет сорта ябълки. Държани в специалните хладилници всички те останали свежи много по-дълго време от тези, съхранявани по обикновената технология. Сега в плановете на учените е да изпробват този метод на съхранение и при други плодове и зеленчуци./FoodControl
Oт в. "Гласът на фермера"