Начало » Новини » Страната
10.12.2012 г.

Темата Шистов газ отново е на дневен ред

Гражданска Инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване

До г-н Бойко Борисов,
Премиер на Република България
До г-жа Цецка Цачева
Председател на 41-то Народно събрание
До Министерски съвет
До г-н Диан Червенкондев
Председател на Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда в Парламента
До г-н Яне Янев
Председател на комисията по конфликт на интереси
До г-н Константин Пенчев
Омбудсман на Р България
До Главна Прокуратура на Р България

ДЕКЛАРАЦИЯ

Във връзка предстоящото провеждане на поредната лобистка инициатива на „Български енергиен форум” на 11 и 12 декември 2012 г. в Шератон София Хотел Балкан, под патронажа на министър Делян Добрев и с участието на председателя на “Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда” в Парламента г-н Диян Червенкондев, председателя на „Комисията по околна среда и води” и член на предходната комисия г-жа Искра Михайлова, и български евродепутати, заявяваме следното:

- Участието на гореизброените лица е явна проява на търговия с влияние и опити за манипулиране на общественото мнение, поради факта, че вторият ден от програмата на форума е директна рекламна кампания на забранената у нас технология хидравличен разрив или фракинг;

- Призоваваме да бъде поискана оставката на министър Делян Добрев и изваждането на двамата депутати - Диан Червенкондев и Искра Михайлова - от състава на Временната комисия за добри практики в парламента, поради небезпристрастното им отношение към темата Шистов газ и явните им опити за манипулиране на общественото мнение, внушавайки одобрение от името на представяните от тях комисии, без реално да има такова;

- Държим да бъде потърсена сметка на всички участници, които са държавни служители или на изборна длъжност, за връзките им с компаниите-спонсори и организаторите на форума, и за това в качеството си на какви се появяват на подобно спорно събитие, което засяга тази особено чувствителна за българския народ тема, по такъв манипулативен и едностранчив начин.

- Настояваме за оставката на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, поради неизготвения доклад по темата, който Премиерът г-н Борисов поиска лично от нея още през месец ноември м.г., както и поради пълното мълчание на оглавяваното от нея министерство по отношение на спорната технология, въпреки високия обществен интерес и изобилието от научни данни и факти за вредите от фракинга върху околната среда и здравето на хората, защитата на които е работа на повереното и Министерство.

- Само преди месец на същото място бе проведен още един форум, организиран от „Движение за енергийна независимост” /повечето участници в ДЕН и БЕФ са едни и същи лица/, след което кметът на гр. Нови Пазар се появява на общинска сесия в ролята на рекламен агент на компания “Шеврон”, въоръжен с рекламен диск, като се опитва да тиражира внушения, че технологията хидрофракинг е безопасна, и да агитира в гр.Нови Пазар да се отвори офис на спорната компания. За тези му прояви искаме разследването му за търговия с влияние.
Във връзка с тези факти желаем да заявим следното:

Българските граждани не са променили становището си, че технологията е изключително опасна, не подлежи на контрол и регулации, и практикуването и у нас неминуемо ще нанесе непоправими щети на водата, земята, околната среда, здравето и живота на хората и животните.

Доказателствата за това през последната една година не само не са намалели, а лавинообразно се увеличават. Отказът да се публикуват на страницата на Народното събрание научните становища на наши и чужди учени срещу използването на тази технология, депозирани в Парламента още през м.май тази година, допускането на презентации с неясно финансиране в сградата на Парламента, единствено в полза на фракинга, и изявленията, че Народното събрание няма бюджет, за да финансира присъствието на посочени от нас учени, които да представят доказателства за вредите от тази технология, показва, че нашите депутати не са запознати с вредите, или тенденциозно отказват да се запознаят с тях. Вече почти цяла година Комисията за добри практики към Парламента, ръководена от г-н Червенкондев, се занимава единствено с опити за сваляне на забраната върху фракинга и не е предприела никакви действия за изготвяне на нормативна база и регулации в областта на конвенционалните добивни дейности, което трябваше да бъде нейната цел.

Припомняме, че от текста на Резолюцията на Европейския парламент относно въздействието върху околната среда на дейностите по извличане на неконвенционални залежи на газ, гласувана на 21 ноември т.г. в Страсбург, става пределно ясно, че за евродепутатите технологията е спорна, отпадъците от нея – особено опасни; признават се рисковете от замърсяване на води, почви, въздух; рисковете от земетресения, слабият контрол и незадоволителните регулации. В резолюцията се призовава:

"...в определени чувствителни и особено застрашени зони, като например в и под санитарно-охранителни зони, определени за извличане на питейна вода, както и във въгледобивните райони, хидравличното фрактуриране принципно да се забрани"!

Констатациите, въпреки неприетата повсеместна забрана на технологията на територията на Европейския съюз, не само не противоречат, а потвърждават още веднъж становището на българските граждани от преди една година. България е член на Европейския Съюз, така че изводите касаят и нея!

Заявяваме, че ще тълкуваме всякакви опити за внушения в посока вдигане на съществуващата забрана като опит за измама на българския народ и прокарване на лобистки интереси, и се надяваме, че няма да се налага да се хаби повече човешка енергия по улиците, само за да се потвърди още веднъж мнението на българина срещу употребата на технологията хидрофракинг, ясно изразено с петиция, подкрепена от близо 51 500 човека и отделно още една, подписана от още 8000 човека, депозирана в Европейския парламент и още веднъж потвърдена с Резолюцията на този парламент.

Желаем да изпратим ясно послание на компаниите, които се опитват да упражняват натиск и използват всички позволени и непозволени методи, за да влияят върху управляващите у нас: Вие сте нежелани в България, а действията ви представляват намеса във вътрешните работи на нашата държава, и в никакъв случай не са в полза на българския народ! Крайно време е да се съобразите с нашето мнение и да прекратите изяви, които будят народното недоволство!

Гражданска Инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване

Темата Шистов газ отново е на дневен ред
3833
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини