19-05-2004 г. Резитбата на зелено или същинската лятна резитба се практикува главно при прасковите и при слабо растящите ябълки и круши. Короните се прореждат (просветляват), като се премахват лакомците и ненужните и растящите навътре леторасти. ПРИ ПРАСКОВАТА се изрязват силните разклонени прирасти в горната част на короната след прибирането на реколтата с цел да се спре изнасянето на плододаването във връхната й част. По този начин то се концентрира в центъра на короната. Премахват се и лакомците в долната й част, като се оставят само тези, които ще се използват за подмладяване на дървото, за оформяне на скелетни разклонения или за запълване на празнини. Самите скелетни клони обаче не трябва да се оголват. При младите КАЙСИЕВИ ДРЪВЧЕТА, които образуват дълги и слабо гарнирани с плодни клончета леторасти, в края на май или началото на юни се извършва съкращаване на една трета до една втора от дължината им. С това се предизвиква израстване на повече предивременни клончета и залагане по тях на много цветни пъпки. Какво трябва да се знае, преди да се извършва резитба на зелено: • С лятната резитба се премахват много листа на дърветата, в резултат на което те отслабват. Тя се прави само при достатъчно израснали корони с цел да се ограничи размерът им чрез отслабване на растежа на дърветата. По-силните клони се съкращават на двегодишна дървесина, а при прасковата - между едногодишния и двегодишния прираст. •При плододаващите дървета със слаб растеж резитба на зелено не се прилага (с изключение на прасковата), защото ги отслабва още повече. Най-изтощителна е тя, когато се извършва в средата на лятото. •Прилагането на резитбата на зелено изисква познаване на особеностите на овощния вид и на типа на неговото плододаване. При лоши климатични условия (суша, екстремни температури, обилни валежи) тя не бива да се прави.