Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.08.2012 г.

Африканската чума при свинете - Бързо превзе Русия и се настани в Европа

Кои нови държави са наред. Заразено месо “прескочи” в магазинната мрежа

В регион Adjumani в северната част на Уганда гражданите продължават да не зачитат предупрежденията на властите да не се консумира месо от свине, умрели от АЧС, което представлява риск за здравето на консуматорите. Арестувани са двама от село Patua за участие в приготовляването на свински трупове за консумация. Властите възнамеряват да продължат арестите на хора, които не се подчиняват на карантината, защото искат да поставят заболяването под контрол. Много фермери се опитват да „стоят над водата” и избягнат загубите, като опушват свинските трупове за евтина продажба вместо да ги изгарят.

Това е много опасно. Освен карантинираните животни досега в региона са убити 120 свине за период от две седмии. Понеже някои фермери се освобождават от труповете, без да ги крият, други фермери смятат, че някои може да разпространяват АЧС нарочно.
От началото на годината са открити две нови огнища на АЧС в Русия - едното в частна свинеферма в Ставрополския край и другото – при диви свине в района на Астрахан в близост до границата с Казахстан. Умрели са 32 прасета, 7 района са карантинирани и всички свинеферми са затворени. Предприети са най-радикалните мерки - пълна забрана на икономическата активност в свиневъдството. Скоро цялата популация от свине в района ще бъде ликвидирана. Лошото време спъва разпространението на вируса, но през пролетта се очаква тя да се активизира (Pig progress,net, 06.01.12).

Ново широкомащабно избухване на АЧС е констатирано в голяма развъдна свинеферма в района на Тимишевск, Краснодарския край на Русия. Намерени са 98 умрели прасета, 2400 са убити, но продължават да заболяват нови животни от наличните общо 39 000.
Смъртност е установена и в няколко близки частни свинеферми. Според главния ветеринарен инспектор Николай Власов ситуацията о отношение на АЧС в Руската федерация се влошава и за това допринася и децентрализацията на ветеринарната служба (Pig progress,net, 10.01.12).

Ново огнище на АЧС е установено в Тверския край в близост до Московска област. Намерени се умрели диви свине, а в най-близкото село има около 1000 свине. Московска област е между лидерите по свиневъдство. Съществува опасност от миграция на диви свине към този регион. До миналото лято Тверският край е бил напълно свободен от АЧС, но от юни има 6 избухвания, което е довело до пълно ликвидиране на 16 свинеферми, между които 4 големи свинекомплекса и унищожаване на 20 000 свине (Pig progress.net, 19.01.12).

Южноафриканската република е съобщила за избухване на АЧС в организацията за здравеопазване на животните (OIE). Огнището е в свинеферма в северозападната част на страната. Болните прасета са намерени в кланица, 35 са били инфектирани и 28 са умрели. Останалите в свинефермата 52 прасета са подлежали на ликвидиране (Pig progress.net, 19.01.12).

На италианския остров Сардиния са потвърдени четири нови избухвания на АЧС през декември 2011 г. Само на острова болестта е ендемична. Тя е установена в средната и източната част на острова, който е известен като рискова зона за АЧС. На острова има 450 свинеферми. Прави се мониторинг на свинефермите, кланиците и дивите свине (Pig progress.net, 18.01.12).

Третото огнище на АЧС за тази (2012) година е установено на 23 януари в Краснодарския край. В засегнатото стопанство „Колос” има 6324 свине, а в две съседни села има още 78. Засегнатата ферма е на 60 км от последното огнище. Няколко дни преди това е установено разпространение на болестта в региона – няколко диви свине са умрели от АЧС. Специалистите са намерили заразено с този вирус месо, което е преминало през всички мерки за контрол в големи кланици. Поради това 140 тона свинско месо от двете кланици ще бъде унищожено (Pig progress.net, 02.02.12).
Руските власти имат намерение да имплантират микрочипове в ушите на прасетата, което да им помогне в борбата с АЧС. Чрез микрочиповете фермерите ще могат да контролират здравосливното състояние на животните и да откриват своевременно заболелите от АЧС. Предполага се, че всяка компания ще бъде екипирана с последната електронна технология, която ще разчита информацията от всички микрочипове и ще ги изпраща в единствен компютър.
За 3 години ще бъдат имплантирани микрочиповете в Краснодарския край, а след това и в останалите региони. Тази модернизация, която ще бъде задължителна, ще струва на средна компания 150 милиона рубли (5 милиона долара). Не всяка ферма има такива фондове и се предполага, че 90% от свиневъдните предприятия ще бъдат принудени да напуснат пазара и ще останат само големите ферми. Администрацията в някои региони е предприела мерки за ограничаване броя на свинете в частните свинеферми до 3. Това е предизвикало протести от малките и средни ферми и поради обществения натиск тези мерки са изоставени (Pigprogress.net, 23.02.12).

В Република Карелия, Северозападна Русия е констатирано ново огнище на АЧС. Най-вероятният източник на вируса са кланични отпадъци от районна болница и детска градина. Всичките 552 животни и дървените сгради в свинефермата ще бъдат унищожени тъй като не могат да се дезинфекцират. Това е най-северната точка в Русия, в която е констатирана АЧС (Pig progress.net, 01.03.12).

Шест свинеферми с 345 свине в Mpumalanga, Южна Африка, са доказани като положителни за АЧС откакто избухна заболяването през януари т.г. От тях 120 са умрели и 97 са заклани. Посетени са общо 121 ферми, в които 6850 свине са под риск, но при изследване не са били положителни. Общо 26 ферми са карантинирани. В провинция Gauteng 21 свинеферми са под карантина. Инфектираните прасета са убити, докато прасетата от други 6 ферми са заклани. Аукционите ще останат затворени до 60 дни след избухването на АЧС (Pig progress.net, 07.03.12)./Проф. д-р Ангел МОТОВСКИ, двмн, в. Гласът на фермера

Африканската чума при свинете - Бързо превзе Русия и се настани в Европа
12796
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини