Покълналите зърна са идеална среда за развитие на болестотворни форми, защото произвеждат токсини, опасни за животните.
[B%]ФУМОНИЗИН И АФЛАТОКСИНИ[%B]
- са от най-опасните токсини в некачествените фуражи. Фумонизините са група от токсини, развиващи се главно в
[B%]УВРЕДЕНА ЦАРЕВИЦА[%B]
Те се разпространяват при рязка смяна на хладно време и висока влажност на въздуха с горещо и сухо време.
Производство на афлатоксини има при овлажнена царевица, памук, фъстъци и сорго.
[B%]ТЕЛЕТАТА СА ПО-ПОДАТЛИВИ НА АФЛАТОКСИНИ[%B]
в сравнение с едрия рогат добитък. За младите животни нивото на афлатоксини над 20 милиардни части може:
- да наруши нормалната функция на организма;
- потиска се имунната система;
- възпрепятства се изграждането на протеини и
- дори може доведе до появата на рак.
Затова е много важно стопаните да знаят, че
[B%]ПРАВИЛНОТО СУШЕНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ФУРАЖИТЕ[%B]
може да намали до минимум появата и растежа на мухъл и наличието на микотоксини.
Най-добрата препоръка към фермерите е
[B%]ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ВСИЧКИ ПОКЪЛНАЛИ СЕМЕНА ЗА ПЛЕСЕНИ И МИКОТОКСИНИ[%B]
преди хранене на животните или, когато е възможно, преди покупката.(По материали на Beef site)