Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.04.2012 г.

Температурата на почвата е определяща за срока на сеитба на сорго

За декар са необходими от 0,9 до 1,5 кг семена

Едно от най-важните условия за редовен посев от сорго е моментът на сеитба, който трябва да е съобразен с оптимална температура на почвата. За да не стоят дълго семената в почвата, без да поникнат, соргото изисква температура от 14-15oC на почвата в 10 см слой. Това гарантира дружно поникване и добре гарниран посев.

[B%]ДЪЛБОЧИНА НА СЕИТБАТА[%B]
Поради малките размери на семената соргото се сее плитко на 3-5 см. За да се постигне тази дълбочина при недобре уплътнена почва, е необходимо едно валиране непосредствено преди сеитбата. Ако семената попаднат на по-голяма дълбочина те не поникват.

[B%]НАЧИН НА СЕИТБА И ГЪСТОТА НА ПОСЕВА[%B]
Сеитбата на сорго може да се направи механизирано с пневматични сеялки за точна сеитба. Разстоянието между редовете е като при окопните култури - 60-70 см, а вътре в реда 20-25 см. Техническото сорго се отглежда при гъстота на посева 50006000 бр. растения на декар. Сеитбена норма е от 0,9 до 1,5 кг/дка семе в зависимост от относителното тегло на семената.

[B%]ГРИЖИ ПРЕЗ ВЕГЕТАЦИЯТА[%B]
При недостатъчно влага в почвата е наложително валиране на площта веднага след сеитбата. Независимо, че соргото е сухоустойчиво растение, при възможност за напояване то реагира много добре, като особено полезна е поливката по време на изметляване. За борба с плевелите може да се използват хербициди. При използването на хербициди е достатъчно едно механизирано окопаване на междуредието през вегетацията. В случай, че не се използват хербициди добри резултати дава брануването във фаза 4-и-5-и лист на културата и две до три механизирани обработки на междуредията през вегетацията с култиватор.

[B%]ПРИБИРАНЕ[%B]
Прибирането на техническото сорго не може да се прави механизирано, както това става при соргото за зърно и за фураж. Но това не представлява голяма трудност, като се има предвид фактът, че то не е застъпено в промишлено производство, а в ограничени размери. Метлите се прибират във фаза млечна зрелост, когато използваемата част - метлиците придобият сламено жълт цвят. Те се изрязват с част от стеблото.

След това се просушават, обеззърняват се със специални чесала и се навързат на снопчета. От тях майсторите правят домашните метли, които за успокоение на нашия читател, който ги произвежда и е притеснен за пазара, все още не са излезли от употреба и вършат добра работа. Ако пък дойде такова време, те ще са необходими да допълват интериора на битовите кътове, които стават все по-популярни в много български домове./Петър Йорданов

Температурата на почвата е определяща за срока на сеитба на сорго
48063
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини