Начало » Важно за фермера » Пчеларство
06.03.2012 г.

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГЕОРГИ ГЪРДЕВ

На 12 декември 2011 г. се навършиха 20 години от смъртта на моя учител и приятел по пчеларство – ГЕОРГИ ГЪРДЕВ

Големият агроном и пчелар, човекът, който въведе 8-рамковия кошер в България, учителят, който провеждаше в продължение на 10 години безплатни курсове по пчеларство в залите на ВСИ-Пловдив научи стотици пчелари на културно, рентабилно, икономически изгодно пчеларство. Завършващите курсовете се научаваха на технологично отглеждане на пчелните семейства, включително и производство на майки.

Чаках тази годишнина, за да изясня на пчеларската аудитория начина на подхранване на пчелните семейства със суха захар.

Това се прилага по цял свят, но при нас нещата са отработени по-добре и в съчетание с помощни семейства се получават добри резултати. Тази технология тръгва от Георги Гърдев с въвеждането на 8-рамковите кошери и подобрения модел на Милеровата хранилка, която е известна в пчеларството от преди 130 години. Подобрява се още 2 пъти и става още по-добра за пчеларстване.

Тази технология е много бавна, но постоянна. Както се казва, всяка секунда в гнездото на пчелите влиза по капчица захароза, в моментите, когато е най-необходима за пчелите, за да произвеждат храна за пилото (млечице).

[B%]БЕЗ ЗАХАРОЗА НЯМА МЛЕЧИЦЕ[%B]
Обяснението на някои пчелари, че пчелите разтварят захарта с ферментите и после я вземат е погрешно. А ЗАЩО ТОГАВА ПЧЕЛИТЕ ИЗХВЪРЛЯТ КРИСТАЛИЗИРАЛИЯ МЕД, А ЗАХАРТА Я ВЗЕМАТ?

Още в началото на август (3-10) запасявам пчелите с 14-16 кг мед, т.е. на практика ги зазимявам. Ходя през 3 дни на пчелина и сипвам суха захар (кристална – с кристали около 1 мм3) в топлата хранилка. Ако е необходимо това върша през цялата година, като подхранка, без да използвам течна храна.

Сега накратко ще обясня как става вземането на захарта от хранилката.

Когато в пчелното семейство има на ½ рамка открито пило, влагата в кошера се увеличава на 75-87% и температурата на 35°С. Постъпвайки в хранилката този въздух се охлажда с 7-10°С и се получава точка на оросяване – появяват се капки по стъклата на хранилката. Захарта като силно хидроскопична и с огромна разгъната площ, благодарение на кристалите, се насмуква с влага и става лепкава, покрита със сладка течност, която пчелите ЛИЖАТ.

Много колеги ме питат: Вместо кристална захар не може ли да се постави пудра захар или кристалната захар да се полее с вода?

Моят отговор е - не! Защото това явление категорично изчезва. Голямото количество открито пило повишава влажността в кошера и пчелите по-лесно усвояват захарта. Когато в природата има достатъчно нектар, пчелите не се занимават със захарта. Но когато нектарът, който постъпва е малко, например през студено пролетно време, пчелите излизват по 1 кг захар за 4-5 дни, защото им е жизнено необходима за пилото.

Когато дойде паша, първата работа на пчелите е да ограничат пилото, понякога го правят за по-бързо и с прашец, за да ограничат пилото и свалят влажността на въздуха в кошера на 35-47%, за да може да се изпарява нектара. Захарта отгоре се втвърдява и става корава като камък и пчелите и да искат не могат да я вземат (пчела суха захар не яде). Когато привърши пашата и пчелите започнат да отглеждат по-интензивно пило, захарта много бавно се размеква и голяма част от нея попада в прашеца. Процесът се саморегулира. За да може да се прилага тази технология е необходимо пчеларят да има нужното оборудване, финанси и пакет от знания и умения. Той трябва да умее да си произвежда майки, защото те се натоварват повече и пчелите по-често ги сменят. В този случай, ако събират прашец семействата се провалят.

[B%]Защо аз прилагам именно тази технология?[%B]
1. Това е най-слабата технология за развитие на пчелното семейство, но гарантираща мед с много високо качество (захарозата се движи от 0,4 до 1,5%).
2. Стимулирането е слабо, но постоянно и става независимо от времето.
3. Избягва се подхранването с течна храна, което е по-трудоемко, пчелите се активизират за кратко време, докато внесат нектара и после бездействат, особено, когато времето е лошо.
4. Притъпява се роевият инстинкт, защото има слаба стимулация със захароза на кърмачките.
5. Градежът е по-добър.
6. Яйценосната дейност на майката не се нарушава, защото в крайна сметка има принос, когато пчелите не излизат навън.
7. Консумирайки много захар, пчелите събират много прашец, а това показва, че има много открито пило и семейството е в процес на силно развитие.
8. Осигурява се макар и слабо, но постоянно стимулиране в период на безпашие и тогава синдрома на празния кошер го няма.
9. Тази технология на работа с пчелните семейства ми решава проблемите да пчеларствам рентабилно, но все по-често се налага да се ползват помощни семейства. Последните години пролетно време липсва паша, поради застудяванията. И като изключим районите, където има рапица, в другите региони положението не е добро за пролетно развитие. Когато на едно семейство се дадат 1-2 рамки с пило и пчели от спомагателно семейство (нуклеуса), семейството постига върха на развитието си с 10 дни по-рано и по-добре оползотворява пашата.

Загубил съм ценно пчеларско време през годината, не за да пиша статии и книги, а точно да обясня целия процес на усвояване на захарта от пчелите.

Омръзна ми да ме учат колеги пчелари, как семействата, отглеждани по този начин се изтощават от захарта, защото фактите са други - семействата се развиват нормално, нямат смъртност, не се налага спекулативно хранене, за да се произвежда мед. Семействата, които консумират повече захар, събират повече прашец и мед. Именно такива семейства подбирам за размножаване.

Тази технология на пчелоотглеждане в комбинация с помощни семейства (нуклеуси на два корпуса) за мен работи безотказно повече от 32 години./Костадин Якофов

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГЕОРГИ ГЪРДЕВ
74417
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини