В процеса на съхранение на картофите за сметка на изпарение (транспирация) се понижава теглото на клубена. В зависимост от влажността на въздуха и нормата на въздухообмена, влагоотдаването може силно да варира.
Загубата на маса за сметка на отдаване на влага и разпад на сухо вещество в процеса на дишане се нарича свиване или загуба на тургора. При температура на съхранение 4˚С темпът на изсъхване е средно от 5-10 г/т в час. При 15˚С - повече от 20г/т в час.
Газообменът с окръжаващата среда обикновено става през „очите”, разположени на кората на клубена. Отварянето на очите е свързано с наличието на празни пространства между клетките в тъканите на клубена.
От икономическа гледна точка особено важно е да се избегне загубата на влага при прекомерно интензивна вентилация и прекомерно висока температура на съхранение. Загубата на тургора и последващото физиологично стареене, повишават опасността от нападение от фузариум и черна петнистост, влошават качеството на материала. При твърде висока относителна влажност на въздуха в хранилището (повече от 95%) транспирацията намалява, но се увеличава опасността от развитие на мокро гниене - полиинфекции.
За 200 дни на съхранение, разпадът на сухото вещество в резултат на дишането при интензивност 1,0-1,5 г/т в час представлява от 0,5 до 0,7% от общата маса на сухото вещество. Значително по-високите загуби на влага при изпарение определят непрекъснатия растеж на съдържанието на сухата маса на картофите по време на съхранение.