Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2011 г.

Изпаренията намаляват обема и теглото на клубените

Мониторинг в хранилищата

В процеса на съхранение на картофите за сметка на изпарение (транспирация) се понижава теглото на клубена. В зависимост от влажността на въздуха и нормата на въздухообмена, влагоотдаването може силно да варира.

Загубата на маса за сметка на отдаване на влага и разпад на сухо вещество в процеса на дишане се нарича свиване или загуба на тургора. При температура на съхранение 4˚С темпът на изсъхване е средно от 5-10 г/т в час. При 15˚С - повече от 20г/т в час.

Газообменът с окръжаващата среда обикновено става през „очите”, разположени на кората на клубена. Отварянето на очите е свързано с наличието на празни пространства между клетките в тъканите на клубена.

От икономическа гледна точка особено важно е да се избегне загубата на влага при прекомерно интензивна вентилация и прекомерно висока температура на съхранение. Загубата на тургора и последващото физиологично стареене, повишават опасността от нападение от фузариум и черна петнистост, влошават качеството на материала. При твърде висока относителна влажност на въздуха в хранилището (повече от 95%) транспирацията намалява, но се увеличава опасността от развитие на мокро гниене - полиинфекции.

За 200 дни на съхранение, разпадът на сухото вещество в резултат на дишането при интензивност 1,0-1,5 г/т в час представлява от 0,5 до 0,7% от общата маса на сухото вещество. Значително по-високите загуби на влага при изпарение определят непрекъснатия растеж на съдържанието на сухата маса на картофите по време на съхранение.

Изпаренията намаляват обема и теглото на клубените
8633
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини