05-04-2004 г. Сектор "Месо" Говеждо месо Законодателно сектор "Говеждо месо" е уреден от регламент на Съвета 1254/1999 за общата организация на пазара за говеждо и телешко месо. Основните елементи в организацията на пазара са свързани с директни плащания на производителите (премии), интервенция на пазара и експортни субсидии. "Премии се дават за крави с бозаещи телета, за клане, има и специални премии, както и допълнителни плащания. По отношение на интервенцията на пазара земеделските производители трябва да знаят какъв е обемът на интервенцията и кои са необходимите условия за интервениране на пазара", каза Преслав Гайдарски. Реформата в ОСП в сектор "Говеждо месо" обхваща засилването на екологичните и други фактори и преминаването към единно плащане на ферма. Разяснения при срещите си със земеделските производители по населени места експертите от ОД "Земеделие и гори" ще дават и за класификацията на кланичните трупове по (S)EUROP, която според изискванията на ОСП се извършва в определени кланици от специално обучени класификатори и подлежи на строг контрол. "Ангажиментите, поети от българската страна, като законодателни мерки са свързани основно с приемането на изменения и допълнения на Закона за животновъдството и с приемането на наредби за класификация на кланични трупове. Като административни мерки, поетите от българска страна ангажименти касаят изграждането на отдел по контрола на животински продукти в Министерството на земеделието и горите, създаването на база данни на кланици и провеждането на обучение на класификатори", каза още г-н Гайдарски. Овче и козе месо В сектора работи регламент 2529/2001 за общата организация на пазара на овче и козе месо, регламент 2550/2001, постановяващ основни правила за прилагане на регламент 2529/2001 по отношение на схемите за премиране в сектора. Продуктите, обект на ОСП в сектора, са агнета до 1 год., овце расови за разплод; кози расови за разплод; месо от овце и кози: с кости, обезкостено, осолено, в саламура, пушено; карантия от овце и кози, годна за човешка консумация. "Основните елементи на организацията на пазара са директните плащания, интервенцията (помощи за съхранение) и търговията с трети страни. Тук трябва да подчертая, че при премирането за отглеждане на женски кози с цел добиване на месо от тях и по технология, близка до отглеждане на овцете, се изисква минимален брой животни, подлежащи на премиране. Той се определя от страната членка, като минимумът не трябва да е под 10 или над 50. Сумата на премиите е за овце-майки - 21 евро, за женски кози - 16.8 евро, а за фермери, продаващи овче мляко и продукти от него, се изплаща 16.8 евро за овца-майка. Допълнителни премии се изплащат на фермери в слаборазвитите райони, както и в райони, където овцевъдството и козевъдството са традиционен поминък. Размерът на премията е 7 евро", поясни Преслав Гайдарски. Свинско месо Законодателството в сектора е регламент на Съвета 2759/75 за общата организация на пазара на свинско месо. Продуктите, обект на сектора, са живи свине, свинско месо и карантии, годни за човешка консумация, пресни, замразени, осолени, в саламура, сушени или пушени; сланина, кренвирши и други подобни продукти. Основните елементи на организацията на пазара са интервенция, помощи за съхранение, държавна интервенция, стандарти за качество и търговия с трети страни. Г-н Гайдарски обясни, че интервенция се прилага в случай че пазарната цена на свинско месо падне под 103% от базисната цена. Цената, по която се изкупува свинското месо, не бива да бъде повече от 92% или по-малко от 78% от базисната цена. И допълни, че страните членки следят цените на свине и месо от тях на представителни пазари, като изпращат тези цени на комисията. Целта е в случай на значителен спад или покачване на цените, да бъдат взети съответните мерки. Птиче месо и яйца Законодателството в сектора е регламент 2777/75 за общата организация на пазара на птиче месо и регламент 2771/75 за общата организация на пазара на яйца от домашни птици. Продукти, обект на сектора, са живи домашни птици, птици от вида Gallus domesticus, патици, гъски, пуйки и токачки; месо и ядливи субпродукти, прясно,охладено или замразено, мазнини от птиче месо, други приготвени или консервирани меса или ядливи субпродукти. Според маркетинговите стандарти птичето месо се класифицира в два класа качество, като се вземат предвид състоянието на трупа, наличието на мазнина и количеството на нараняванията и повредите. Яйцата се класифицират в два класа качество, като се вземат предвид точният вид на черупката, консистенцията на белтъка, големината на въздушното пространство, размерите и разположението на жълтъка, липсата на петна и развитието на зародишната клетка. "Българското законодателство в сектора, въвеждащо изискванията на европейското законодателство, са Наредба № 8 от 12 март 2001 за качество, класификация, съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици, издадена от министъра на земеделието и горите и обнародвана в Държавен вестник от 23 март 2001 г., както и Наредба 31 от 6 юли 2001 за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация", каза в края на разговора Преслав Гайдарски.