Способността за дълготрайност на късните видове и сортове – основно ябълки и круши, е генетично обусловена, но се влияе от начина на съхраняване. Наред с това влияние оказват редица физиологични, технологични, екологични и агротехнически фактори.
[B%]Условия и срок на беритба и залагане за съхранение[%B]
Плодовете за съхранение трябва да са прибрани в оптимална зрелост.
Много рано и късно прибрани плодове не са подходящи за съхранение. От значение са внимателната беритба и манипулиране, както и отделянето на болните, наранени и деформирани плодове.
Беритбата трябва да става по възможност в хладните часове на деня, след това плодовете да се съхраняват на сенчесто място, а при транспортирането да се завиват с брезент. Съхраняемостта и качеството на плодовете се подобряват силно, ако непосредствено след беритбата се охладят за едно денонощие и след това се внесат в плодохранилището.
[B%]Физиологични процеси при съхраняване[%B]
Плодовете са живи организми и след беритбата в тях протичат процеси на дишане, транспирация и отделяне на етилен. Чрез дишането става разграждане на органични вещества до въглероден диоксид и вода, а чрез транспирацията се губи вода.
И двата процеса водят до намаляване на масата и влошаване качеството и външния вид. Те се влияят най-силно от температурата и относителната влажност на въздуха. При 98-100% влажност на въздуха транспирацията е незначителна, но се създават условия за развитие на гъбни болести.
Етиленът е натурален хормон, произвеждан от плодовете, който ускорява зреенето им. Повредените или развалени ябълки произвеждат повече етилен и стимулират бързо узряване и на останалите плодове, с което те стават по-податливи на разваляне./в. Гласът на фермера