Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.08.2011 г.

Зимна рапица: фини семена за фин посев

Високи добиви от рапица се постигат с оптимална обработка на почвата и сеитба.
Като при никоя друга култура базата за високи добиви от рапица се влияе от прибирането на реколтата от предшественика и последващата обработка на почвата. За да се получат равномерни добиви от рапицата, трябва да се решат редица проблеми. От голямо значение е равномерното и навременно покълване на рапицата.
Тъй като рапицата е фино семе за посев, то реагира особено силно на лоши условия за сеитба. Ако те не са оптимални, т.е. ако почвата е много суха, много влажна или в нея има наличност на много слама последиците се изразяват в не добре гарнирани по-севи. Старанието на производителите е много важно при сеитбата на рапицата.

[B%]ДОБРЕ ДА СЕ РАЗПРЪСКА СЛАМАТА[%B]
Покълващата рапица реагира много чувствително на уплътнявания и на сламени рогозки. Поради това трябва да се избягват дълбоки следи, оставени от гумите на прибиращата техника по време на жътвата на зърнените предшественици (това означава да се подбират пошироки гуми, да се напасва добре въздушното налягане в тях, а също по-често да се изпразва бункерът на комбайна). Освен това би следвало да се погрижите за много добро насичане на овършаната маса (остри ножове на сламодробителя) и последващо равномерно разпръскване на сламата от добре регулиран сламоразпръсквач.
Преди всичко при безорна обработка на почвата преди сеитбата на рапицата дългите сламени стебла не могат да се разпръскват равномерно и допринасят за неравномерно поникване на посевите. Колкото повече слама остава на полето, толкова по-интензивно и по-дълбоко трябва да се обработва. Ако предшест веникът е бил ечемик, остава повече време за първата обработка и тя може да протече гладко и сламата да се размеси равномерно с почвата. Тук добро приложение намират дискови брани за плитка обработка, ротационни брани с лопаткови работни органи и многоредови култиватори, с помощта на които ще се работи възможно най-пли тко (най-много до 10 см) с наклон по посока на движението.

Времето между жътвата на предшественика пшеница и сеитбата на рапицата обаче е много по-кратко, като често може да не е повече от две-три седмици. Тук на първия работен етап трябва да се работи по-дълбоко и трябва да се предприеме заравянето на сламата. По възможност това се прави или с тежка дискова брана, с многоредов култиватор или комбинация от култиватор с дискова брана. По-малко подходящи са култиватори с работни органи тип лястовича опашка. Те действително разрохкват почвата по цялата работна ширина, но не са в състояние да я размесят равномерно с по-големи количества налична слама. Обикновено се стига до неблагоприятни откоси вляво и вдясно на работния орган, което повърхностно трудно се забелязва, но което пречи на развитието на рапицата.

[B%]ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДОБЪР ВОДЕН ОТТОК В ПОЧВАТА[%B]
Тежките глинести почви, които се разорават много трудно, съответно при които подготовката на леглото за семето изисква прилагането на повече мощност с работни органи, задвижвани от силоотводен вал, би следвало да се подготвят безорно.
Оптималната дълбочина за полагане на семената от рапица е 2 сантиметра. Чрез прецизна сеитба с преоборудвана сеялка за цвекло например е възможно много равномерно полагане на семената.
Тъй като без наличието на влага е невъзможно покълването на семената, в сушави години остатъчната влага ще трябва да се оползотворява много внимателно. Тук предимство ни дават комбинираните сеялки, тъй като те веднага полагат семената в още влажната обработена почва. При екстремни ситуации ще трябва да се прибегне до по-дълбоко разрохкване, съответно да се премине към употребата на обработващи машини, чрез които да се изкара в горния богат на хумус почвен слой по-влажна почва.
Напротив, ако се работи при висока влажност преди и след сеитбата, почвата – особено ако е глинеста - не трябва да се раздробява прекалено фино, за да не се допусне разкаляне.

[B%]ДА НЕ СЕ СЕЕ ПРЕКАЛЕНО РАНО![%B]
В зависимост от местоположението и сорта рапицата е най-добре да се сее между 15 и 25 август. От опит се знае, че при спазването на тези срокове температурната сума е достатъчна за добро предзимно развитие с 8 листа и диаметър на кореновите
шийки от 8 до 10 мм. Трябва да се откажете от по-ранни срокове на сеитба, тъй като практиката показва голяма възможност за прерастване и то не само при добре растящите сортове.
Ако се вгледаме по-внимателно в температурните промени, настъпили през последните десетилетия, ще установим, че средномесечните температури особено през август, но също в началото на септември и октомври са се повишили. Ранна сеитба през август доведе оттам в последните години на места до буйно развитие на посевите и до прекратяване на вегетацията. Ако не следва сурова зима проблеми почти няма. При силни мразове, особено при отсъствие на защитна снежна покривка, може да се стигне до значителни загуби на добивите. Ранната сеитба трябва да се избягва не само поради опасност от ранно покълване и поникване, но и поради големия риск от нападение от болести.

[B%]ПРИ ПО-ГОЛЯМА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА ДА СЕ СЕЕ ПО-РАНО НО НЕ МНОГО[%B]
На по-високи полета, където, както е известно, есенните температури са по-ниски, сеитбата след 10 август е по-нерискована и не толкова опасна. По-ранна сеитба, дори на по-високо разположени полета, би следвало да се избягва. Не е сигурно дали ще може да се предотврати прерастването на посевите, независимо от употребата на растежни регулатори. В такива случаи за предпочитане са ранните сортове, а също и хибриди с по-нисък хабитус на растеж. Тези хибриди имат агрономически предимства, тъй като особено по време на цъфтежните пръскания ще могат да се избегнат по-значителни загуби. Сортовете сочат към средно здравословно ниво, но в повечето случаи те са с по-ниско маслено съдържание.

Зимна рапица: фини семена за фин посев
15216
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини