Начало » Новини » Интервю
17.05.2011 г.

Фермерите в България ще стават все по-силни

Мегатрон са лидери на пазара на земеделска техника, казва Стефан Христов, зам. изпълнителен директор на компанията

- Господин Христов, с какво изложението на земеделска техника БАТА Агро в Стара Загора се различава от тези в Пловдив и Добрич? 
- Нашата компания е от учредителите на асоциацията. Идеята ни е да предложим на българския пазар най-добрите технологии за земеделие. Последните години хората се ориентираха в новите марки и вече знаят как да изберат надеждната техника. Не случайно девизът на нашата компания е надеждност. Затова и показахме първата доставена през 1998 г машина, която все още е в движние с 30 хил. моточаса и без ремонт на двигателя.
А основната цел на асоциацията беше да направим собствено изложение в удобно време за фермерите, с възможности за тест драйв. Това е много важно, защото фермерът иска да пипне, да покара машината, да я усети, да види как работи на полето. Това, което не се случваше никъде, нито в Пловдив, нито в Добрич. На последната АГРА, на която участвахме през февруари в Пловдив имаше 30 см сняг, а бяхме навън.
Ние не сме измислили колелото, смея да твърдя че България се превърна в много добра страна по отношение на земеделието, износо ориентирана. Знае се, че богатите държави ще са тези, които произвеждат и изнасят храни.

- Очаква се Брюксел да одобри пренасочването на 280 млн. евро към мярката за инвестции в земеделските стопанства от Програмата за селските райони. Как ще се отрази това на пазара на техниката?
- Да ви кажа, че на хората в нашия бранш най-вече помогна добрата земеделска година 2010 г и добрите цени на зърно. Храните започват да стават все по-важни, и в бъдеще богата ще бъде тази страна, която ги произвежда. Виждаме, че дори и вълненията в Северна Африка са продиктувани от липсата им, от нарастващия глад, така че цените на храните ще продължават да растат. В този смисъл, ако има субсидии добре са дошли, но дори и да няма, производството на храни е бъдещето и мисля че фермерите в България ще стават все по-силни.

- Дано това се случи и в останалите сектори на земеделието все пак, не само в зърнопроизводството.
- Дано, защото сега произвеждаме качествено грозде, но не изнасяме качествено вино. Там има проблем с изкупуването. Все пак всеки лев дошъл като субсидия е добре дошъл за развитието на сектора.

За фирмата:
Мегатрон е официален представител на компанията Джон Диър. 28% е националният пазарен дял на тракторите, а на комбайните 24 %. На практика те са най-голямата компания, търгуваща със земеделска техника в България с оборот над 30 млн. евро годишно. Планираните трактори за продажба тази година са 215, а комбайните - 50. До момента са продадени 107 трактора, а над 40 от комбайните са договорени.

Интервю на Светлана Трифоновска



 

Фермерите в България ще стават все по-силни
10569
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
John Deere обяви стратегическо партньорство със SpaceX за разширяване на свързаността в селските райони чрез сателитни комуникации
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
НОВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КОМПАКТЕН КОЛЕСЕН ТОВАРАЧ L95 ОТ BOBCAT
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини