Начало » Новини » Интервю
14.04.2011 г.

Селски къщи в Рила се разбунтуваха срещу данък ТУРИЗЪМ

Новият 30% налог може да съсипе най-дребните и най-малките в бранша, предупреждава съсобственичката на комплекс „Св. Георги” в Говедарци Веселина Крушарска

Собствениците на селски къщи за гости в самоковското село Маджаре се разбунтуваха срещу новия данък „туризъм”, който влезе в сила от началото на годината. Затворихме врати, върнахме категорията си на общината още през януари, тази година няма да работим. От 11 къщи за селски туризъм в селото, 9 са затворили врати от началото на годината. Това обяви пред представители на централни медии тази седмица Милчо Павлин, собственик на Къща „Екорелакс” в Маджаре. Това стана по време на журналистическия тур „Еко и селски туризъм, организиран от фирма SunShineTours, която спечели проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България”. Този данък буквално ни съсипва, защото сме принудени да плащаме предварително върху 30% заетост на леглата, каквато здаради кризата в момента въобще няма, обясни Павлин. Ако някой ми осигури туристите, с удоволствие ще давам и по лев отгоре, пошегува се мрачно той.

Данък „туризъм” бе гласуван миналата година в Закона за местните данъци и такси. 

Според текстовете собствениците на хотели, къщи за гости и т. н трябва предварително да плащат на общината налог върху 30% заетост на базата на леглата, които имат, независимо дали са посетени от туристи или не. На практика това означава, че всеки трети ден къщата ми трябва да епълна с туристи, разгорещи
се Павлин. Затова двамата с жена си решили да не приемат гости тази година. Много лесно щяхме да решим въпроса, можехме да се прекатегоризираме с по-малко легла и така да започнем да мамим и общината и държавата, но ние не желаем, категорично е семейството. Те разказаха, че са пенсионери и са започнали семейния бизнес преди седем години. Имат си постоянни клиенти предимно от столицата. Осигуряват оригинални развлечения за гостите си. Освен туристически преходи, бране на гъби, диви плодове и билки, те им дават възможност да си приготвят, ако желаят домашно овче и краве сирене и кисело мляко.

Кризата е отчайваща сподели една от първите собственички на къщи за селски туризъм отпреди 15 годи Людмила Стойкова в с. Бели Искър на вила Орлови Скали. Тази година няма дори запитвания и от чужбина. Толкове много пари сме вложили, за да обзаведем и приведем в приличен вид тези къщи, а сега и с този предварителен данък, буквално сме съсипани, изплака жената. Тя също смята да затвори врати за този сезон. Подобни са оплакванията и на колегата й, собственик на къща Роза в Бели Искър, който дълги години пък е бил водач на връх Мусала. Смятах днес да върна категорията в общината, но реших да изчакам срещата с журналисти, каза мъжът. Таксата може да бъде намалена от общинския съвет на 0,20 лв на легло, предложиха собствениците на селски къщи.

Този данък вреди най-много на малките къщи за гости и малките хотели, коментира за Фармер Веселина Крушарска (на снимка 2), съсобственик на комплекс Св. Георги в Говедарци. Тя разказа, че първоначално гласуваният данък от общината е бил толкова, колкото и за леглата в курорта Боровец - 1 лв. Това буквално щеше да ни съсипе, ние трябваше да плащаме по 4 хил. лв предварително, без да сме имали туристи. След подписка , общинския съвет в Самоков намалява таксата първо на 0,80 лв и след това на 0,40 лв. Това за нас е прилична сума, защото е около 1000-1400 лв на месец, и такъв хотел като нас може да си го позволи. Но тези пари са тежки за селските къщи, които са обречени в тази криза, предупреди Крушарска. За собствениците от нейното ниво най-опасна е кризата в държавата, защото празните джобове намаляват потока от туристи. Тази година те са около 30% от посетителите ни през миналата година, изчисли тя.

Общинския съвет в Самоков вече намали таксата на 0,40 лв, коментира проблема зам. кметът на Самоков Васил Сайменов. Той допълни, че кризата е пагубна за туристическия бранш и действително масово са желаещите да се прекатегоризират или да върнат категорията си. Въпреки оплакванията за таксите, до този момент няма инициирана подписка от засегнатите до общинския съвет да намали още предварителния данък.

Сива икономика или ревизия на данъчните текстове, това са вариантите, според браншовиците в туризма. Масово къщите за гости ще преминат в зоната на сивата икономика, заради кризата и недомисления данък „туризъм”. Изходът е да се върне старата туристическа такса, и да се засили контрола, препоръчва Милчо Павлин (снимка 1). В противен слручай и малкото хора, които са останали по селата ще напуснат и селския туризъм ще умре, преди да се е родил, убедени са местните хора.

Светлана Трифоновска 
 

Селски къщи в Рила се разбунтуваха срещу данък ТУРИЗЪМ
14985
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Издадоха осъдителна присъда за злоупотреба с европейски средства за къща за гости
Добрите примери
С примера си „Русалиите” сриват негативния имидж, последвал скандала с „къщите за тъщи”
Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева
Прокуратурата даде на съд жена за строеж на къща за гости в Батак
Прокуратурата обвини управителка на фирма за неправомерно получени 371 520 лева за къща за гости в Батак
Разследват голямо количество марихуана открито в къща за гости
Обвинителният акт е внесен днес
На съд за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на къща за гости в Сандански
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини