Французите първи в Европа са оценили достойнството на ряпата. До XVIII век тя е много по-често консумирана от картофите, защото е била най-достъпният зеленчук. Кореноплодът отдавна се използва в медицината - успокоява сърцето, премахва излишната течност от организма, има многостранни лечебни свойства и антисептично действие.
През топлите месеци на годината ряпата има време да даде по две-три реколти. През лятото тя се консумира съвсем свежа – след изваждане, а есента се съхранява за цялата зима.
Известният френски готвач Жан-Ив Ленанжер, казва: „През лятото яжте ряпата свежа, няма смисъл да я съхранявате. Младите репи са сладко-хрупкави и са истинско съкровище, защото действат оптимистично. В много ресторанти във Франция те са в менюто като деликатеси. Сега целият свят е запален по здравословния начин на хранене, а ряпата е достоен представител, допуснат до високата гастрономия.”
В отглеждането на кореноплода дори вече има и модна тенденция - според сезона. Изборът на ряпа зависи от времето на годината, казва гастрономът. Когато става въпрос за началото на лятото, ние търсим малка ряпа – виолетово-бяла, леко сплескана от двете страни, като праскова. Като цяло през лятото трябва да се купуват дребни кореноплоди. През зимата трябва да търсим сортове репи, събрани от последната реколта през есента. За да се съхраняват витамините в тях през цялата зима, екземплярите трябва да са едри и здрави./Kommersant.Uk