Само големите производители могат да си позволят да задържат цените на хляба заради това, че някои имат в наличност достатъчно количество зърно. Това каза за радио „Фокус”-Видин Сашо Стойков, един от големите хлабопроизводители от Видин. Наблюдава се намаляване на потреблението на хляб с около 5-6%, обясни той. Намаляването на потреблението не се дължи на увеличена цена, просто намаляват хората, които населяват района, обясни Стойков.
Друг фактор, който в скоро време ще окаже негативно влияние в цената на хляба, е постоянното покачване цената на петрола. Стойков заяви, че не може да каже кога точно и с колко ще се увеличи хлябът на видинчани, но се очаква поскъпването да е до около лев за един хляб от 700 грама. Той заяви, че от началото на месеца има още две фалирали фурни в региона. „Борбата сега е между качеството и ще оцелее този, който има по-малко заеми от банките. Тези, които са повече в сивия сектор постепенно ще отпаднат. Тези фирми са на пазара, като мислят, че печалбите в бранша са огромни, но реалността е друга”, уточни Стойков.
Той коментира още, че от три седмици цената на брашното се задържа на постоянно ниво от 780-800 лева за тон с ДДС, но има увеличение в другите компоненти, оформящи крайната цена на хляба до крайния потребител./Информационна агенция "Фокус"