Щом като няма качествено българско жито, мелниците ще купуват вносно, това е пазарна икономика. Така отговори на въпроса как ще се постигне стандарта за качествен български хляб, след като хлебопроизводителите се оплакват от лошото брашното, заради некачественото родно жито Йордан Войнов, шеф на Агенцията за безопасност на храните. Ще се наложи на мелниците да дават необходимата цена за качествено зърно, защото трябва да предложат брашнто, което да отговаря на стандартите. Това беше коментарът му на твърдението на зърнопроизводителите, че мелничарите отказват да дават нужната цена за висококачествена хлебна пшеница и предпочтитат да работят с фуражната, като към брашното добавят скъпи подобрители, внесени от чужбина. Войнов обаче не каза нищо по повод идеята не е е ли по-добре да бъдат стимулрани родните земеделци да влагат повече пари в добри сортове зърно, вместо мелниците да купува вносна суровина.
Той уточни, че следващата седмица агенцията започва работа по изготвянето на три вида стандарти за хляб- бял, добруджа, типов. Те ще се приготвят от брашно, сол, вода и мая. Стандартът ще е „Стара планина”, за да се избегне двугодишния срок на ободрение от Агенцията по стандартизация.
Най-голямо съпротивление очаквам от сивата иконика, прогнозира за евентуалните подводни камъни в бъдещата работа на Агенцята по храните Йордан Войнов. Той подчерта, че е известен със своята безкопромисност, което е видно от проверките и наказанията в месопреработвателния и млечния сектор. Според него сблъсъкът със сивата икономика в хлебпоризводството, което ще бъде контролирано от нивата до масата е неизбежен.
Все още няма нито една молба по наредбата за директни продажби, но предполагам, че фермерите искат да направят своите подобрения първо и тогава да кандитстват, допусна шефът на агенцията.
[B%]Светлана Трифоновска, farmer.bg[%B]