Вниманието на лозарите през зимните месеци трябва да е насочено към вземане на превантивни мерки срещу опазване на лозите от ниски температури. Всеки лозар трябва да е подготвен за действие при екстремни ситуации.
За предотвратяване вредното въздействие на продължителни ниски температури предварително подгответе купчини от слама или други горими материали в насаждението. При възникване на критична ситуация, те се запалват и теренът се задимява.
Тези лозари, които разполагат с оборски тор в хубавите януарски дни, могат да го разхвърлят в лозето. Не оставяйте в близост до главините да се задържа вода – направете канавки за отвеждане на водата.
От началото на февруари започва подготовка за резитбата на лозята. За да няма неприятни изненади от измръзване трябва да се спазва правилото – първо се режат по-студоустойчивите сортове като Каберне совиньон, Ркацители, Мискет червен и др. За резитба се подбират дни, в които температурите са над 0°С. При съмнение за измръзване резитбата се отлага за по-късно напролет, за да се установят повредите и да се направи подходящо рязане.
При сухо време се изкореняват изсъхналите главини, за да се подготвят навре¬ме местата за подсаждане.