02-03-2004 г. Лазар ПЕТКОВ Калоферът е многогодишно растение от сем. Сложноцветни. Листата му са цели, яйцевидно изтеглени, като долните са по-едри. Те са богати на минерални соли - калций, магнезий, калий, фосфор и желязо. Стъблото е право, високо средно около 100 см, зелено, ръбесто. Цветовете са жълти. Някога това растение е било много разпространено в почти всяка селска градина за разлика от днес, когато може да се намери само като любителска култура. Калоферът се използва като зеленчукова подправка. Младите листа са подходящи за подправка на бобови варива, агнешко и овче месо и други. Етеричното масло на калофера е със силна и приятна миризма. Употребява се в консервната промишленост за ароматизиране на консерви (сухи супи, сосове, сокове и други). Размножава се вегетативно и от семена. Семената се засяват рано напролет, а туфите се разделят и щеклингите се засаждат през есента - редово, при разстояние 50-60/20-25 сантиметра. Калоферът се отглежда на всички видове добре наторени почви. Беритбите на листата се извършват периодично за свежа консумация или във фазата на цъфтеж, когато се получава етерично масло. Изсушени на сянка, те запазват аромата си. От 100 кв. м площ при 3-4 беритби се получават около 250 кг листа.