Начало » Новини » Интервю
24.07.2010 г.

Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески

В България соевият шрот за фуражите е само ГМО, затова на етиката трябва да пише с какво се храни животното и колко дълго се отглежда

- Господин Джиев, ако се въведе БДС на месните продукти, българските производители на месо ще спечелят ли?
- Ще спечелят всички, само ще загубят търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии. А у нас на пръсти се броят преработвателите, които работят с българско месо. Всичко останало работи с химия, която влиза отвън. Като течният пушек например.
А ако БДС се въведе, наистина ще спечелим всички. Първо този, който иска да произвежда и преработва качествено месо. Ще спечели и туризма, защото ще има възможност да предложи по - автентична българска храна, с местен аромат и вкус. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са ги обявили за отпадък.

- Защо?
- Там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях. Калкулацията си правят само на бялото месо, а после продават на такива като нас бутчетата по 50 цента.
Когато бях в САЩ техни специалисти са ми казвали, че имат технологии чрез които с 1 кг фураж отглеждат 1 кг пиле. Но какво е това пиле, питам аз. То не става за продажба като пиле грил. Тези бързи пилета се продават мариновани, разфасовани и по друг начин. Така че модите с химията дойдоха от Запад.
Това , което много ме дразни в момента, е че се говори за българското мляко, че било некачествено и трябвало да внасят от ЕС, за да правят сирене и кисело мляко. Истината е съвсем друга. Прясното мляко нашето е еталон, а в Западна Европа всичко е промишлeно, индустриализирано, там навсякъде инжектират животните за по- голям млеконадой и т. н. Нашето мляко е с идеално качество, то ухае на мляко. Просто микробите ги има защто не се съхранява в подходящи съдове. Така че модите с химията дойдоха отвън.

- Вашите колеги и от Съюза на птицевъдите твърдят, че за отглеждането на българските птици се използва много по- малко химия и хормони, отколкото това, което се внася.
- Още преди 1989 г в България от Китай се вземаха медикаменти стимулатори за птицевъдството, които се внасяха за растеж на животните. В България ги забраниха по- късно, защото са канцерогенни, но все още има много страни, в които се ползват. Ако отидете при един фермер в ЕС и го попитате какво съдържа фуража му, рецепта, той няма да може да ви каже, защото те не знаят и никой не им дава информация за състава, което ме навежда на мисълта, че има нещо, което не е много редно. В България едва ли има фермер, който да не знае с какво си храни животните. Моята рецепта е на 30 г. и е елементарна. Аз храня птиците си не 30, а 50 дни. В ЕС това вече са обявени за свободно отглеждани животни. Извинете, но може ли за 32 дни да бъдат отглеждани животни и това да става с натурални смески, това е абсурд. Затова е много важно на етикета да пише с какво се хранят животните и колко дни са отглеждани.

- Все още ли идват швейцарци да предлагат боички за оцветяване на жълтъка на яйцата?
- Моите наблюдения са, че и в ЕС нещата сякаш започват да се пооправят по отношение на качеството, защото напоследък забелязвам, че в яйцата им сякаш химията вече е по- малко. Доскоро бяха с едно мътно жълто, което показваше, че има химикал, който придава определен цвят на жълтъка. Аз тези неща съм ги казвал и на техни политици и гости от ЕС, и те не ми се сърдят, защото знаят, че е истина.

- В българското птицевъдство използва ли се хормона на растежа и антибиотици?
- Да. И всяка новост е направена заради икономически интереси. Преди десетина години в медиите имаше хвалебствена статия за това как еди кой си угоявал птиците си за 30 дни. Тогава аз казах, че това не е месо, и от тогава никой не смее да дава интервюта по тези въпроси. Много производители слагат и антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антиботици са застрваховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40 –я ден е по- опасен.

- Соевият шрот във фуража не е ли ГМО?
- Няма откъде да купиш друг, всичко е ГМО. В България соята се внася от Америка, а там тя е само ГМО. В цялата хранителна индустрия соята е ГМО. Сто процента.

- Как тогава българските птици са по-качествени от тези от ЕС и американските?
- По- качестевин са, все пак най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица. Ако е за 30 дни, то тогава наистина няма да има разлика.

- Следователно на етикета трябва да я има информацията за срока на угояване.
- Това е много съществен критерий, защото не може някой си да я угоява 30, а аз 50 дни и да твърди, че храната за птиците му е като моята натурална.

- Може ли във вашия бранш да се печели без химия?
- Може, но е много по- трудно. Ние оцеляваме и си покриваме разходите. Моята рецепта за храна е отпреди 30 години - зърно, соев шрот , калциев фосфат, задължително необходимите добавки. Нашият фуражен цех си прави фуража с рецепти. Аз не мога да правя продукция, която не бих хапнал. Имам колеги, което не вкусват това, което произвеждат. Произвеждам си зърното, но не ми стига и купувам.
Целта ми е да си отглеждам собствена суровина за преработката. Имам и свинестопанство, заради колбасите. Не си позволявам да купувам меса от ЕС, които са достатъчно некачествени, за да ги ползвам.

- Контролът за по-добро качество на колбасите и месата на пазара, ще помогне ли на българското месно животновдство?
- Такова в момента почти няма. Аз съм единственият човек, който купува зърно в района. А нашата страна има огромни дадености, имаме сравнително чиста природа, но добър туризъм без храна няма да стане. Защото една почивка лишена от чара на националното ястие и вкус, не е пълна, гостенинът иска да се отпусне и да му замирише на България. Много ми е мъчно като гледам, че хората вместо да се хванат да произвеждат, са се заловили само за търговия. Пътувам и гледам около Карабунар сега, когато е времето да излизат българските зеленчуци „земеделците” продават турските домати като собствено производство, вместо наистина да ги произведат Купуват от винпром и препордават промишлено вино като домашно.

- Този народ май много започна да лъже.
- И затова си има причини. Не може българските домати да се изкупуват по 5 ст и после някой да иска да произвеждат. И оше нещо, което е важно в световен мащаб и ние не бива да си затваряме очите.
Тази инвазия на китайски стоки е страшна, защото цяла ЕС е залята от тях, защото всички концерни си направиха там предприятията, и всички в захлас говорят, че китайската икономика щяла да изпревари американскта. А китайската ще съсипе всички икономики, защото когато конусмираш стоки с ниско качество ти неусетно отиваш към стандарта на този, който я произвежда. Не може една фирма да си вдигне багажа, да зареже собствената си страна и да отиде да инвестира в Китай, защото щяла много да спечели. Трябва да има морал и в бизнеса.

Интервю на Светлана Трифоновска 

Благо Джиев е собственик на фирма „Джиев”, един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Създадена е през 1996 г. Тогава Благо Джиев става собственик на Птицекомбината в Костинброд Постигнат е напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма.
Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителната черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество и перфектност. 

 

Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески
120992
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини