Начало » Новини » Интервю
24.07.2010 г.

Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески

В България соевият шрот за фуражите е само ГМО, затова на етиката трябва да пише с какво се храни животното и колко дълго се отглежда

- Господин Джиев, ако се въведе БДС на месните продукти, българските производители на месо ще спечелят ли?
- Ще спечелят всички, само ще загубят търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии. А у нас на пръсти се броят преработвателите, които работят с българско месо. Всичко останало работи с химия, която влиза отвън. Като течният пушек например.
А ако БДС се въведе, наистина ще спечелим всички. Първо този, който иска да произвежда и преработва качествено месо. Ще спечели и туризма, защото ще има възможност да предложи по - автентична българска храна, с местен аромат и вкус. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са ги обявили за отпадък.

- Защо?
- Там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях. Калкулацията си правят само на бялото месо, а после продават на такива като нас бутчетата по 50 цента.
Когато бях в САЩ техни специалисти са ми казвали, че имат технологии чрез които с 1 кг фураж отглеждат 1 кг пиле. Но какво е това пиле, питам аз. То не става за продажба като пиле грил. Тези бързи пилета се продават мариновани, разфасовани и по друг начин. Така че модите с химията дойдоха от Запад.
Това , което много ме дразни в момента, е че се говори за българското мляко, че било некачествено и трябвало да внасят от ЕС, за да правят сирене и кисело мляко. Истината е съвсем друга. Прясното мляко нашето е еталон, а в Западна Европа всичко е промишлeно, индустриализирано, там навсякъде инжектират животните за по- голям млеконадой и т. н. Нашето мляко е с идеално качество, то ухае на мляко. Просто микробите ги има защто не се съхранява в подходящи съдове. Така че модите с химията дойдоха отвън.

- Вашите колеги и от Съюза на птицевъдите твърдят, че за отглеждането на българските птици се използва много по- малко химия и хормони, отколкото това, което се внася.
- Още преди 1989 г в България от Китай се вземаха медикаменти стимулатори за птицевъдството, които се внасяха за растеж на животните. В България ги забраниха по- късно, защото са канцерогенни, но все още има много страни, в които се ползват. Ако отидете при един фермер в ЕС и го попитате какво съдържа фуража му, рецепта, той няма да може да ви каже, защото те не знаят и никой не им дава информация за състава, което ме навежда на мисълта, че има нещо, което не е много редно. В България едва ли има фермер, който да не знае с какво си храни животните. Моята рецепта е на 30 г. и е елементарна. Аз храня птиците си не 30, а 50 дни. В ЕС това вече са обявени за свободно отглеждани животни. Извинете, но може ли за 32 дни да бъдат отглеждани животни и това да става с натурални смески, това е абсурд. Затова е много важно на етикета да пише с какво се хранят животните и колко дни са отглеждани.

- Все още ли идват швейцарци да предлагат боички за оцветяване на жълтъка на яйцата?
- Моите наблюдения са, че и в ЕС нещата сякаш започват да се пооправят по отношение на качеството, защото напоследък забелязвам, че в яйцата им сякаш химията вече е по- малко. Доскоро бяха с едно мътно жълто, което показваше, че има химикал, който придава определен цвят на жълтъка. Аз тези неща съм ги казвал и на техни политици и гости от ЕС, и те не ми се сърдят, защото знаят, че е истина.

- В българското птицевъдство използва ли се хормона на растежа и антибиотици?
- Да. И всяка новост е направена заради икономически интереси. Преди десетина години в медиите имаше хвалебствена статия за това как еди кой си угоявал птиците си за 30 дни. Тогава аз казах, че това не е месо, и от тогава никой не смее да дава интервюта по тези въпроси. Много производители слагат и антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антиботици са застрваховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40 –я ден е по- опасен.

- Соевият шрот във фуража не е ли ГМО?
- Няма откъде да купиш друг, всичко е ГМО. В България соята се внася от Америка, а там тя е само ГМО. В цялата хранителна индустрия соята е ГМО. Сто процента.

- Как тогава българските птици са по-качествени от тези от ЕС и американските?
- По- качестевин са, все пак най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица. Ако е за 30 дни, то тогава наистина няма да има разлика.

- Следователно на етикета трябва да я има информацията за срока на угояване.
- Това е много съществен критерий, защото не може някой си да я угоява 30, а аз 50 дни и да твърди, че храната за птиците му е като моята натурална.

- Може ли във вашия бранш да се печели без химия?
- Може, но е много по- трудно. Ние оцеляваме и си покриваме разходите. Моята рецепта за храна е отпреди 30 години - зърно, соев шрот , калциев фосфат, задължително необходимите добавки. Нашият фуражен цех си прави фуража с рецепти. Аз не мога да правя продукция, която не бих хапнал. Имам колеги, което не вкусват това, което произвеждат. Произвеждам си зърното, но не ми стига и купувам.
Целта ми е да си отглеждам собствена суровина за преработката. Имам и свинестопанство, заради колбасите. Не си позволявам да купувам меса от ЕС, които са достатъчно некачествени, за да ги ползвам.

- Контролът за по-добро качество на колбасите и месата на пазара, ще помогне ли на българското месно животновдство?
- Такова в момента почти няма. Аз съм единственият човек, който купува зърно в района. А нашата страна има огромни дадености, имаме сравнително чиста природа, но добър туризъм без храна няма да стане. Защото една почивка лишена от чара на националното ястие и вкус, не е пълна, гостенинът иска да се отпусне и да му замирише на България. Много ми е мъчно като гледам, че хората вместо да се хванат да произвеждат, са се заловили само за търговия. Пътувам и гледам около Карабунар сега, когато е времето да излизат българските зеленчуци „земеделците” продават турските домати като собствено производство, вместо наистина да ги произведат Купуват от винпром и препордават промишлено вино като домашно.

- Този народ май много започна да лъже.
- И затова си има причини. Не може българските домати да се изкупуват по 5 ст и после някой да иска да произвеждат. И оше нещо, което е важно в световен мащаб и ние не бива да си затваряме очите.
Тази инвазия на китайски стоки е страшна, защото цяла ЕС е залята от тях, защото всички концерни си направиха там предприятията, и всички в захлас говорят, че китайската икономика щяла да изпревари американскта. А китайската ще съсипе всички икономики, защото когато конусмираш стоки с ниско качество ти неусетно отиваш към стандарта на този, който я произвежда. Не може една фирма да си вдигне багажа, да зареже собствената си страна и да отиде да инвестира в Китай, защото щяла много да спечели. Трябва да има морал и в бизнеса.

Интервю на Светлана Трифоновска 

Благо Джиев е собственик на фирма „Джиев”, един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Създадена е през 1996 г. Тогава Благо Джиев става собственик на Птицекомбината в Костинброд Постигнат е напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма.
Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителната черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество и перфектност. 

 

Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески
121041
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини