Четейки интернет-публикации за пчелните продукти се натъкваме на факта, че един и същ продукт се нарича по два различни начина.
[B%]Кой е този пчелен продукт?[%B]
Това е поленът, събран от пчелите от цветовете на растенията, донесен до входа на кошера, отнет от пчеларя с помощта на прашецоуловител, почистен от отпадъците, изсушен, сортиран и опакован за съхранение и продажба.
В едни публикации този продукт се нарича цветен прашец, а в други – пчелен прашец.
[B%]Кой е правилният термин?[%B]
За да отговорим на този въпрос ще проследим пътя на полена от цветовете на растенията до вътрешността на кошера.
Без връзка с пчелите под цветен прашец разбираме поленовите зърна от тичинките на цветовете на растенията. Това са мъжките елементи на цветовете. В различните растения тези зърна се различават по форма, големина, устройство и цвят. Техният размер е от 15 до 50 микрона.
Общоизвестно е, че по начина си на опрашване растенията се делят на две големи групи – анемофилни и ентомофилни. Анемофилните се опрашват посредством вятъра, а ентомофилните – с помощта на насекомите.
Когато пчелите посещават цветовете на растенията по косъмчетата на телата им полепва прашеца от тичинките. Пчелите го събират със средните си крачета, примесват го със секрета на слюнчестите жлези и нектар и го натрупват в специалните кошнички на задните си крачета. Така формират гранули (топчета) с размер 1-2 мм и маса 8-20 мг.
След прибирането си в кошера пчелите свалят топчетата прашец от задните си крачета и го складират във восъчните килийки. Кошерните пчели го притъпкват с главите си. При напълване на 2/3 от килийките с прашец пчелите го запечатват с мед.
При престоя на прашеца в килийките в него протича млечно-кисела ферментация, в резултат на която той става стерилен. Именно от този прашец пчелите-кърмачки приготвят млечице за изхранване на ларвите и майката.
Консервираният от пчелите цветен прашец също е пчелен продукт с доказани лечебни и профилактични свойства. Въпреки, че изваждането му от восъчните килийки е трудно, в много страни той се продава заедно с останалите пчелни продукти. В България няма масово предлагане на този продукт, но някои пчелари го добиват за собствени нужди.
И така, когато говорим за цветен прашец като пчелен продукт, всъщност имаме два продукта: 1) топчетата прашец, които пчелите внасят в кошера; 2) консервираният във восъчните килийки цветен прашец.
И в двата случая става дума за прашец от тичинките на ентомофилните (насекомоопрашваните) растения, обогатен с ферментите на пчелите. Двата продукта, обаче, са обработени в различна степен от пчелите, като по-голяма промяна е претърпял прашецът, консервиран във восъчните килийки.
Затова е правилно прашецът, който пчеларят отнема от пчелите на входа на кошера, да се нарича цветен, а консервираният във восъчните килийки – пчелен.
В руския език тези два пчелни продукта се означават с термините «цветочная пыльца» и «перга» съответно. Обикновено след «цветочная пыльца» в скоби се записва «обножка» или «пчелиная обножка» (т.е. това, което пчелите носят на крачетата си). Така се пояснява, че става дума за цветен прашец, събран от пчелите.
По такъв начин «цветен прашец» в българския език е аналог на «цветочная пыльца» («обножка») в руския език, а «пчелен прашец» е аналог на «перга». От в. Пчела и кошер