Начало » Новини » Страната
16.03.2010 г.

Разследване на Associated Press: Разкрита е ролята на Monsanto

[B%]Избрано от материала на Кристофър Ленард [%B]
Разследването на Associated Press разкри секретните договори, описващи бизнес практиката на Monsanto Co.’s, които обясняват как най-големият производител на посеви в света надхитрява конкуренцията, контролирайки малки компании за семена и защитавайки доминиращата си позиция в мултимилиардния пазар за генномодифицирани култури.
След преглед на няколко лицензионни споразумения на Monsanto и редица интервюта с участници от посевната индустрия в селското стопанство и правни експерти стана ясно, че освен патентованите гени на Mosanto, които се инжектират в близо 95% от соята и 80% от царевицата в САЩ, компанията също така използва своя широк обхват за да контролира възможностите за разпространение на продуктите на нови биотехнологични фирми.

Намаляващата конкуренция в бизнеса с посеви би довела до ценови върхове, които да засегнат препитанието на всяко семейство. Това е така, защото корнфлейксът, с който закусихте, содата, която пихте на обяд, и говеждото рагу, което ядохте за вечеря, най-вероятно са произведени с посеви, отглеждани с патентованите гени на Monsanto.
Методите на Monsanto са описани в редица конфиденциални търговски лицензионни споразумения, придобити от Associated Press. Договорите, дълги 30 страници, включват основните условия за продажба на модифицирани посеви, устойчиви на хербицида Roundup на Mosanto, както и по-къси допълнителни споразумения, третиращи нови специфични моменти, облагодетелстващи Mosanto, както и съдържащи други поправки на договорни клаузи.

Компанията е използвала споразуменията като средство за разпространение на своята технология – давайки правото на около 200 по-малки компании да инжектират гени на Mosanto в своите реколти от царевица и соя.
Eдна от договорните клаузи забранява на независимите компании да отглеждат растения, които съдържат едновременно гени на Mosanto и на негови конкуренти, освен ако Mosanto не даде писмено разрешение – това дава възможност на Mosanto ефективно да попречи на конкурентите си да прилагат своите патентовани технологии върху по-голямата част от американските посеви, които вече съдържат гени на Mosanto.
Бизнес стратегиите на Mosanto и лицензионните споразумения се разследват от американското Министерство на правосъдието и от главните прокурори в поне два щата, които се опитват да определят дали практиките нарушават американските антитръстови закони. Тези практики са също така и в основата на гражданските антитръстови дела, започнати срещу Mosanto от нейните конкуренти – включително делото, започнало през 2004 г. от Syngenta AG, което бе приключено със споразумение и последващо обжалване, депозирано това лято от DuPont в отговор на съдебния процес Monsanto.
Селскостопанският гигант, чиято централа се намира в покрайнините на Сейнт Луис, заяви, че не е направил нищо нередно.

„Не вярваме, че ще има полза от изявления относно нашите лицензионни споразумения или клаузите, включени в тях”, каза Лий Куорълс, говорител на Monsanto. Той заяви, че няма да коментира многото специфични клаузи в споразуменията, защото те са конфиденцилни и са обект на течащо обжалване.
„Нашият подход при лицензирането на много компании е насочен към засилване на конкуренцията и позволи на буквално стотици компании, включително и на нашите главни конкуренти, да предложат хиляди нови видове посеви на фермерите”, допълва той.
Някои от основните конкуренти на Monsanto и по-малки фирми за семена обвиняват компанията, че използва груби тактики, за да засили контрола си.

„Смятаме, че Monsanto контролира около 90% от генномодифицираните посеви. Степента на контрол е невероятна”, казва Нийл Харл, агроикономист от Университета в Айова, който от десетилетия изучава посевна индустрия. „Резултатът е, че контролът на Monsanto се засилва, и й дава възможност за дългосрочно увеличаване на цените. Ние станахме свидетели на това през последните пет години, а краят не се вижда”.
Цената на посевите вече се покачва. Миналата година Monsanto повиши цените на някои царевични посеви с 25%, като допълнително 7-процентно повишение в цените на царевичните семена е планирано за 2010 г. Цената на соята на Monsanto се повиши с 28% през изминалата година и ще се задържи така или ще нарастне с още 6% през 2010 г., заяви говорителката Кели Пауърс.
Широката употреба на лицензионни споразумения превърна биотехнологичните патенти на Monsanto в едни от най-високо използваните и най-бързо разпространяващи се технологии в историята на селското стопанство. В наши дни, когато фермерите купуват семена с неясни брандове като AgVenture или M-Pride Genetics, те всъщност плащат за лицензирани продукти на Monsanto.

Една от многото клаузи в лицензионните споразумения е забраната за комбиниране на гени – или „скупчване” на селскостопански жаргон, която засилва властта на Monsanto.
Една договорна клауза най-вероятно е помогнала на Monsanto да купи 24 независими компании за семена от целия селскостопански регион през последните няколко години: това споразумение гласи, че ако по-малка компания смени собствениците си, нейният инвентар, включващ технологии на Monsanto, „ще бъде незабавно унищожен”.
Томас Терал, главен изпълнителен директор на Terral Seed от Луизиана, каза, че наскоро е отказал да подпише договор с Monsanto, тъй като той би ограничил прекалено много бизнеса му. Но Terral отказа да предостави неподписания договор на Associated Press и дори да дискутира съдържанието му, тъй като се страхуваше, че Monsanto ще отвърне на удара и ще обезсили останалите му споразумения.
„Щях да бъда толкова ограничен в това, което можех да правя, че фактически нямаше да имам стойност, казва той. Единствените, за които щях да имам стойност, са онези от Monsanto – щях да продължа да им плащам милиони под формата на такси”.
Независимите компании, произвеждащи посеви, биха могли да прекратят договорите с Monsanto и да се върнат към продажбата на обикновени семена, но те казват, че това би било финансова катастрофа за тях. Генът на Monsanto Roundup Ready се превърна в стандарт за индустрията през последното десетилетие и малките компании се страхуват, че ще загубят клиентите си, ако се откажат от договорите. Също така да се заличат гените на Monsanto в прдуктовата линия на отделната компания за посеви може да отнеме години развъждане и инвестиции, така че отказването от гените би излязло скъпо.

Monsanto признават, че адвокати от американското министерство на правосъдието търсят документи и разпитват служители на компанията за прилаганите маркетингови практики. От Министерството на правосъдието отказват да коментират.
Президентът и главен изпълнителен директор на Monsanto, Хю Грант, каза на инвестиционни анализатори по време на конференция тази есен, че повишаването на цените е оправдано от повишаването на производителността, което фермерите отчитат при използването на семената на компанията. Фермерите и собствениците на компании за семена признават, че технологията на Monsanto e увеличила добивите и печалбите, спестявайки на фермерите времето, което преди са изразходвали за засяване, и парите, използвани за пестициди.

Но въпреки това фермерите трудно преглъщат сегашните високи цени.
„Чувствам се така, сякаш съм пострадал от лоши метеорологични условия и реколтата е била слаба. Това означава, че съм реализирал по-нисък краен резултат, казва Маркъс Рейнк, производител на царевица и соя от Concordia, Mo., който поема семейната ферма през 1965 г. Те таксуват просто защото могат да го правят и нямат проблем с това. А ние, фермерите, само се оплакваме, поклащаме глава и продължаваме по същия начин”.
Клаузите на Monsanto, изискващи компаниите да унищжават семената, съдържащи гени на Monsanto, ако бъдат закупени от конкуренти, забранява на DuPont и други големи фирми да наддават срещу Monsanto, когато компанията придоби близо две дузини по-малки фирми за посеви през последните пет години, казва Дейвид Бойес – адвокат, представляващ DuPont, който преди това е бил прокурор в антитръстовото дело срещу Microsoft Corp.

Конкурентните оферти на компании като DuPont доста биха оскъпили начинанието на Monsanto по придобиване на по-малките фирми. Но договорните клаузи предпазват от съревнование при наддаване според DuPont.
„Ако независимата компания за посеви загуби своя лиценз и трябва да унищожи семената си, на нея няма да й остане нищо, де факто, за продаване, обяснява Бойес. Договорът изисква от нея да унищожава – да унищожи неща, за които си е платила, ако иска да стане конкурентоспособна. Това е точно вид ограничаване на конкурентния избор, който антитръстовото законодателство обявава за противоправно”.
Някои собственици на независими компании за посеви казват, че се чувстват все по-притиснати с утвърждаване лидерството на Monsanto в индустрията.
„Те имат капитала, имат ресурсите, притежават много компании и купуват още повече. Ние сме малкият град, те са Уолстрийт”, казва Бил Кук, съсобственик в компанията за посеви M-Pride Genetics от Garden City, Mo., който също отказва да обсъжда или да предостави споразуменията. Много е трудно да се съревноваваш в такава конюнктура срещу компании като Monsanto”.

Разследване на Associated Press: Разкрита е ролята на Monsanto
4270
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини