Начало » Важно за фермера » Животновъдство
13.10.2009 г.

Отглеждането на патици мюлари изисква много знания

Въпреки натрупания опит се допускат много грешки

Отглеждането на патици мюлари у нас започна по-интензивно в средата на 80-те години на миналото столетие и се разви бързо за сметка на гъсковъдството Въпреки натрупания опит, подробни инструкции и указания, давани от фирмите вносителки, при тяхното отглеждане се допускат много грешки и слабости, дължащи се на много фактори. Причините за това се дължат на факта, че не се познава добре биологията им, или че не се спазват технологичните изисквания.

Ще се спрем на най-често допусканите грешки в нашата практика. Както е известно, мюларът е получен чрез кръстосване на женски индивиди от вида „домашна патица” с патоци от вида „барбари”, известен повече като Няма патица, Турска патица, Червеноглава патица.

Нямата патица произхожда от Централна екваториална Америка, където е топло. Въпреки сравнително добрата им аклиматизация към нашите климатични условия, топлолюбимостта им е значително изявена. За това говори и фактът, че мъжките барбари губят половата си активност при температура под 16 градуса по Целзий. Това тяхно качество в известна степен се предава и на хибрида мюлар, особенно в най-младата му възраст. Транспортиране на еднодневните мюлари. Мюларите са доставят от Франция със самолети целогодишно.

В началото на 90-те години на миналото столетие мюлари се люпеха и у нас в люпилната в с. Грозден. И в двата случая те се транспортираха, което продължава и сега, в случайни, неспециализирани транспортни средства - в купетата на автомобилите, в багажниците, в ремаркета или върху покривите на колите. Така малките и нежни мюлари попадат от температурата в люпилните (около 70 градуса по Целзии) при значително по-ниска температура, особено през студените месеци. Това често е фатално за тях поради преохлаждане на организмите им.

Установено е, че след излюпването им ако младите птици се оставят при температура на въздуха около 25oC, телесната им температура се понижава на 30-31 градуса по Целзии, а при температура на въздуха 12 градуса по Целзии – на 20 градуса по Целзии. Държани при температура 5 градуса по Целзии в продължение на 3 часа, те трудно възстановяват жизнената си дейност. През следващите дни при тях се наблюдава висока смъртност.

Преживелите стреса от преохлаждане се развиват по-бавно. Това се дължи на обстоятелството, че младите птици нямат развита терморегулационна система. Тя започва да се появява след навършването на 7-10 дневна възраст и се развива напълно след 21-ия ден.

Преохладените по време на транспортирането им мюлари не трябва да се пускат веднага под изкуствената майка, защото трябва да се аклиматизират за 1-2 часа. Транспортните кутии се поставят на пода, без да се отварят, или капаците им се открехват леко за достъп на чист въздух. Отопление. Не случайно сред птицевъдите битува мнението, че младите птици се отглеждат най-трудно през първите месеци след излюпването им.

Една от причините за отпадане на висок процент мюлари след получаването им е нарушаването на режима на отопление. Това е особено често явление, когато те се отглеждат в неподходящо оборудвани или високи постройки, в които поддържането на нормална температура зависи от много фактори – начин на отопление, разположение на отоплителните тела, скорост на движение на въздуха, вентилационна система, относителна влажност на въздуха, осветление и други. Не се спазва препоръката еднодневните мюлари да се настаняват през първите 7-10 дни в заграждения под формата на пръстен с диаметър 4 метра. В един пръстен се настаняват 250-280 мюлара при температура под изкуствената майка 33 градуса по Целзии през лятото и до 35 градуса по Целзии през зимата.

В пръстените те са предпазени от течение и се разполагат по-комфортно, по-равномерно върху постелята. Когато не се използват пръстени е нормално мюларите да се събират на групи в ъглите на помещението, за да се топлят. В резултат на скупчването им се получават много травми, счупване на крайници и задушаване на много от тях.

Температурата се понижава с около 0,5 градуса по Целзии дневно в съответствие с поведението на мюларите с оглед да се понижи до 20-25 градуса по Целзии в края на втората седмица през лятото и третата седмица – през зимата. Тази температура се поддържа до навършване на 30дневна възраст или до доброто им първо оперяване. Като оптимална горна граница за отглеждането на подрастващите мюлари се смята температурата около 27 градуса по Целзии. Над тази температура консумацията на фураж намалява, увеличава се потребността от повече вода, а растежът се забавя. От в. Гласът на фермера

Отглеждането на патици мюлари изисква много знания
36333
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип, този път в Гороноряховско
Два животновъдни обекта са с птичи грип в област Пловдив
Ще бъдат умъртвени 160 000 пекински патици на един собственик
Откриха още 2 огнища на птичи грип в Славяново
Общо 160 000 патици мюлари и бройлери ще бъдат умъртвени
Цели 4 огнища на птичи грип са открити в Славяново в област Плевен
В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици
Възникна ново огнище на Инфлуенца по птиците в област Хасково
В десеткилометровата зона влезат и села от област Пловдив
Огнище на птичи грип е открито при патици за гушене в област Стара Загора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини