Физиологичните и биохимични функции на бора в растителния организъм са многостранни. Те са тясно свързани с развитието и делението на меристемната тъкан, с нормално протичане на процесите на опрашване и оплождане на цветовете и с транспорта на захарите. Този микроелемент играе важна роля за преминаването на хранителните елементи през клетъчните мембрани, върху интензивността на фотосинтезата, образуването на аскорбинова киселина и на важни растежни вещества. Недостигът на бор намалява поглъщането на калция от растенията, потиска нормалното развитие на грудките при бобовите и образуването на нектар при сложноцветните растения.
•Внасянето на бор повишава хлорофилното съдържание и намалява пероксидазната активност, което обяснява положителното му влияние за преодоляване на вредното действие на високи дневни температури, на почвено и атмосферно засушаване.
• Липсата на усвоим бор в почвата намалява растежа на корените вследствие на смущения в синтеза на нуклеинови киселини и рязко увеличаване на фенолни съединения.
Нуждата от бор за земеделските култури се определя от чувствителността им към борен недостиг и от износа на бор с добивите. Върху съдържанието на подвижен (усвоим) бор в почвата влияние оказват физикохимичните й свойства. Най-често боролюбивите култури страдат от недостиг на бор, когато се отглеждат на карбонатни почви и ниско съдържание на органично вещество.
Влошаване на борното хранене на посева се наблюдава при следните условия:
- на почви с лек механичен състав става лесно измиване на боратния анион от коренообитаемия слой с валежите или с поливните води;
- при тежките почви (смолниците) усвоимият бор намалява през периоди на засушаване вследствие на висока борна сорбция от глинестите минерали;
- при варуване на киселите почви става утаяване и по-слабо поглъщане на подвижните борни съединения; при продължителни засушавания борен недостиг се провокира от слабо придвижване на биоелемента към младите растежни части. В зависимост от боролюбивостта на отглежданите култури у нас те се разделят условно на две групи:
- силно чувствителни - захарно цвекло, люцерна, слънчоглед, памук, тютюн, цветно зеле, лоза, хмел и мак;
- средно чувствителни към бор - домати, картофи, ябълка, лен, детелина, лавандула и други етеричномаслени култури (анасон, резене, кориандър).