Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.07.2009 г.

Използване на отпадъците от животновъдните ферми

машини за транспортиране на оборски торове

Все по-често при наторяването се използва „страничния продукт” от животновъдството – оборски тор. Използването на съдържащите се в него хранителни вещества е изгодно както икономически, така и за опазването на околната среда. В страните от Западна Европа все повече се засилва интересът към течните органични торове.

Съвсем логично, нараства и производството на машини за тяхното внасяне в почвата. При приемането на инвестиционните планове основно внимание се обръща на високата производителност, точността на внасяното количество и удобството при работа. Кои са фирмите, които заемат водещи позиции на пазара и какъв е асортиментът от предлаганите машини.

Доктор Виктор Граф направи анализ ситуацията в момента. За извозването на големи количества от течните торове на полето се използват два типа машини за разпръскване на течната маса: прикачни, които се закачат за тракторите и такива, които се монтират към машините.

През последните години все по-голяма популярност придобиват монтиращите се, както и самоходните разпръсквателни машини. Тракторните прикачни разпръскватели се отличават с висока проходимост в полето, докато автомобилните се предпочитат за транспортирането на течни оборски торове на големи разстояния.

Какво прави впечатление на клиентите при машините за внасяне на течни органични торове? Високата производителност, точността при определянето на количеството на внасяните торове, удобството при обслужването на машините.

НОВОСТИ ПРИ МАШИНИТЕ ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА ОБОРСКИ ТОР И ВНАСЯНЕ НА ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ

През последните години машините за внасяне на течни органични торове претърпяха значителни промени. Конструкторите модернизираха машините, като обърнаха внимание на повишаването на точността на определяното количество внасяни препарати, повишаване на производителността, а така също експлоатационната надеждност. Обемът на цистерните расте. Това беше забелязано през последните години. Големите обеми водят до увеличаване на общото тегло на машините, като много често това тегло надвишава максимално допустимото тегло за движение по пътищата от 40 тона. Така също се увеличава натоварването на осите, което надвишава допустимите 10 тона.

Възможностите да се разрешат проблемите за сметка на увеличаването на броя на осите и ширината на шините, на практика са изчерпани. Ето защо производителите се опитват на намалят собственото тегло на машината, като пренесат голяма част от теглото на тяговата машина. За намаляването на собственото тегло на разпръскващите машини, все по-често в конструктивните им планове влизат алуминий и пластмаса. Подобряване на устройствата за дозиране на органичните торове. За да се осигури точността на дозиране трябва да се знае точния състав на течната маса.

В миналото за целта са се вземали репрезентативни проби от добре разбърканата в резервоара органична субстанция. Това изисквало голям разход на труд и време, в резултат на което проби и изследвания са се правили само в някои по-големи предприятия. Сега на пазара се е появила новост – инфрачервен спектроскоп, който позволява непрекъснат анализ на оборския тор в цистерната.

С помощта на спектроскопа може да се определи съдържанието на всички важни хранителни елементи, както и сухата маса на торта. Като се комбинират скоростта на разпръскване на течната маса със скоростта на машината, може да се постигне точно дозиране на внасяните дози за подхранване на почвата. Равномерност на разпределението на органичните торове. Найпрости са разпределителнитe.

При липса на вятър те дават относително добра картина за разпределението на торовете. За намаляване на емисиите от загуби се препоръчва бързо обработване на терените с подходящи почвообработващи машини. Шланговите тръбопроводи, които се поставят на щтангови разпръскващи машини, осигуряват добро разпределение на торовете.

Добрите резултати са не само заради непосредственото внасяне на торовете в почвата, което до голяма степен елиминира фактора вятър, но и заради редовото разпределение на подхранващите вещества в почвата. Шланговите тръбопроводи са подходящи за торене на зърнени и други култури. Щанговите разпръскващи машини с шлангови тръбопроводи се предлагат с 36 метра работна ширина на захвата.

При внасянето на оборски тор на пасища и мери се използват специални приставки, които набраздяват почвата и веднага след това внасят необходимата количество течен тор. Новите приставки осигувяват такава точност на дозираните торове, както и при шланговите тръбопроводи, но отгледна точка на изхвърляните вредни емисии във въздуха, те ги превъзхождат. Недостатък е органичения им захват на работната ширина, която достига до 15 метра. Подпочвеното внасяне на течен оборски тор е най-ефективния метод, но за съжаление той не е намерил широко приложение. Причините явно се крият в голямото тегло на машината, нужната голяма сила на тягата, както и ниската производителност (ширината на захвата достига до 8 метра).

АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ ЗА ВНАСЯНЕ НА ТЕЧНИ ТОРОВЕ

За повишаването на производителността при внасянето на течни органични торове, както и за намаляването на натиска върху почвата, се използват различни методи. В последно време все почесто започнаха да разделят процесите на транспортиране и внасяне на течните органични торове. Това важи в още по-голяма степен, когато полето е отдалечено от мястото за съхранение на торовете. Тук възниква проблемът за нуждата от съгласуване на работните операции, използването на междинни резервоари за прехвърлянето на течната маса и пр. Съвременните автомобили имат голяма товароподемност и висока скорост на движение, които осигуряват високата производителност.

Освен това тези машини могат да бъдат използвани за транспортиране на течна оборска тор към биоинсталациите. Наред с това, напоследък се появиха високопроизводителни самоходни разпръсквателни машини за оборски тор. Новина в тази област е появата на комбинираните машини – свипери, които събират оборския тор от фермата, транспортират го до указаното място и го разпръскват на полето.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
В момента на пазара има голямо разнообразие от фирми, които предлагат машини за транспортиране и внасяне в почвата на течни органични торове. Асортиментът наистина е внушителен. В последно време се появиха и фирми, които се специализират в производството на отделни прикачни елементи към вече съществуващите машини.

Използване на отпадъците от животновъдните ферми
11530
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини