490 акта на стойност 381 270 лв. са съставили инспекторите на РИОКОЗ-София за полугодието на обекти за производство и продажба на храна. Това съобщи в интервю за Агенция “Фокус” д-р Румяна Йорданова, началник Отдел „Контрол на хранителни обекти и храни” в РИОКОЗ-София. Актовете са съставени на база извършени проверки във всички видове обекти, в които се произвежда или се търгува с храна – ресторанти, заведения за бързи закуски, павилиони и пр.
За последните две седмици РИОКОЗ-София е извършила 1200 проверки в обектите за продажба на храна – различни видове заведения, павилиони, магазини и пр. За констатирани несъответствия и нарушения са съставени 36 акта. 25 акта от тях са съставени на заведения за обществено хранене.
Предимно актовете се съставят за неводене на съответните записи, които са по системата за управление безопасността на храните, по отношение на воденето на така наречения „Дневник температурен контрол” – каква температура се поддържа в хладилните съоръжения. Има и случаи на неспазване на добрите практики – тоест хигиената на работни повърхности или на съоръженията, с които работят да са добре почистени и да отговарят на изискванията. „Не съм имала случай поне за тези две седмици да минава преписка по отношение на неспазване изискването за съхранение на храните, тоест съхранение при нехладилни условия”, обясни Йорданова.
Законът е предвидил санкции в размер от 500 лева до 1500 лева, когато става въпрос за физическо лице и когато става въпрос за юридически лица – от 1000 лева до 2000 лева в случаите на по-общите нарушения, които не крият чак такава голяма степен на риск за човешкото здраве. В случаите, когато има комплекс от нарушения на добрата хигиена и производствена практика, там вече сумите са доста по-големи. За юридическите лица са от 3000 до 5000 лева, а за физическите от 2000 до 3000 лева.