Според USDA зеленият карфиол осигурява допълнително количество витамин А и малко повече витамин С от традиционния бял карфиол. Оранжевият пък е по-богат на бетакаротин, а виолетовият чрез антоцианина, който съдържа, предпазва от сърдечни заболявания. Карфиолът по принцип е с малко калории, но е богат на витамини С и К, калий, рибофлавин и фибри. И както всички зеленчуци от сем. Кръстоцветни има изявен антиканцерогенен ефект. Карфиол – добре позната и отглеждана култура в България. Сортът е от голямо значение за успешното производство. За белият карфиол е важно вътрешните листа да предпазват цветната глава от слънчевите лъчи, за да не се влоши качеството й. Разнообразието на предлаганите сортове е голямо – Супримакс, Милки уей F1, Фримонт F1, Атос, Равела, Верони. Зелен карфиол – хибрид между броколи и карфиол, наречен broccoflower с интересно съчетание на вкус и аромат. Когато се консумира суров, вкусът му е като на карфиола, а сготвен има аромата на броколи. Формира средно едри глави, около 0,7 кг. В Европа и САЩ става известен през 90-те години на миналия век. Поизвестни сортове са Alverda, Green Goddess и Vorda. Виолетов карфиол Той привлича вниманието предимно на любителите градинари, най-вече с виолетовата окраска на цветната глава, която с е дължи на антоцианите, Романеско – не е установено категорично към групата на броколи или карфиол принадлежи. Популярността му непрекъснато нараства, като от скоро семена могат да се закупят и у нас. Образува плътна, голяма (0,4 - 0,6 кг), светлозелена конусовидна глава, по форма наподобяваща морски раковини. По-известни сортове в света са Minaret и Veronica. Оранжев карфиол – появява се през 2003 г. в големите супермаркети в САЩ.
По външен вид и вкус е подобен на обикновеният карфиол, разликата е само в наситенооранжевата окраска на цветната глава. Поради високите нива на бетакаротина в него, съдържанието на витамин А е около 25 пъти по-високо в сравнение с белия. Жълт карфиол – този карфиол съдържа бетакаротин и е добър източник на витамин А. Вкусът му е по-мек от този на традиционния бял карфиол. Използвайки разнообразието на цветове при приготвянето на своите ястия, вие ще получите неотразима комбинация и ще внесете настроение на трапезата си. От в. Гласът на фермера