Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.07.2009 г.

Отгледайте нещо ново и необикновено в градината

Карфиолът с цветовете на дъгата, освен че радва окото, става и за консумация

Според USDA зеленият карфиол осигурява допълнително количество витамин А и малко повече витамин С от традиционния бял карфиол. Оранжевият пък е по-богат на бетакаротин, а виолетовият чрез антоцианина, който съдържа, предпазва от сърдечни заболявания. Карфиолът по принцип е с малко калории, но е богат на витамини С и К, калий, рибофлавин и фибри. И както всички зеленчуци от сем. Кръстоцветни има изявен антиканцерогенен ефект. Карфиол – добре позната и отглеждана култура в България. Сортът е от голямо значение за успешното производство. За белият карфиол е важно вътрешните листа да предпазват цветната глава от слънчевите лъчи, за да не се влоши качеството й. Разнообразието на предлаганите сортове е голямо – Супримакс, Милки уей F1, Фримонт F1, Атос, Равела, Верони. Зелен карфиол – хибрид между броколи и карфиол, наречен broccoflower с интересно съчетание на вкус и аромат. Когато се консумира суров, вкусът му е като на карфиола, а сготвен има аромата на броколи. Формира средно едри глави, около 0,7 кг. В Европа и САЩ става известен през 90-те години на миналия век. Поизвестни сортове са Alverda, Green Goddess и Vorda. Виолетов карфиол Той привлича вниманието предимно на любителите градинари, най-вече с виолетовата окраска на цветната глава, която с е дължи на антоцианите, Романеско – не е установено категорично към групата на броколи или карфиол принадлежи. Популярността му непрекъснато нараства, като от скоро семена могат да се закупят и у нас. Образува плътна, голяма (0,4 - 0,6 кг), светлозелена конусовидна глава, по форма наподобяваща морски раковини. По-известни сортове в света са Minaret и Veronica. Оранжев карфиол – появява се през 2003 г. в големите супермаркети в САЩ.

По външен вид и вкус е подобен на обикновеният карфиол, разликата е само в наситенооранжевата окраска на цветната глава. Поради високите нива на бетакаротина в него, съдържанието на витамин А е около 25 пъти по-високо в сравнение с белия. Жълт карфиол – този карфиол съдържа бетакаротин и е добър източник на витамин А. Вкусът му е по-мек от този на традиционния бял карфиол. Използвайки разнообразието на цветове при приготвянето на своите ястия, вие ще получите неотразима комбинация и ще внесете настроение на трапезата си. От в. Гласът на фермера

Отгледайте нещо ново и необикновено в градината
7901
 

Последни материали
Виж
ДФЗ
Днес и утре парите за обвързаното подпомагане ще стигнат до фермерите
Байер проведе професионално пътуване на земеделски производители до Турция с фокус върху фузариоза в пшеницата
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Шапка невидимка
От БАБХ не знаят за протест на овчари, които бойкотирали техни разпоредби
Форумът се провежда от 12 до 16 май в Стара Загора
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 204 фирми от агросектора
Присъдиха награда от 100 хиляди евро за принос към хуманното отношение към животни
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Днес и утре парите за обвързаното подпомагане ще стигнат до фермерите
Байер проведе професионално пътуване на земеделски производители до Турция с фокус върху фузариоза в пшеницата
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Шапка невидимка
От БАБХ не знаят за протест на овчари, които бойкотирали техни разпоредби
Форумът се провежда от 12 до 16 май в Стара Загора
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 204 фирми от агросектора
Присъдиха награда от 100 хиляди евро за принос към хуманното отношение към животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини