Начало » Новини » Страната

Еврозакваски смениха лактобацилус булгарикус

Кисело мляко ли? Има само в Япония! Нашето е пълно с кокосови и палмови масла
Синор.БГ / 05.02.2009 г.

Колбасите ни са пълни с рога и копита. 90% от сиренето ни не е истинско. Гордостта ни - киселото мляко - се прави с нишесте. Какво купуваме всъщност? И какво ядем? "Стандарт" направи опит да разбере истината както за сиренето, така и за кренвиршите, киселото мляко, лютеницата и всички продукти, в правенето на които има нещо гнило. Ще ви представим резултатите, пък вие решете какво да ядете.

Tрябва ли да биеш път до Токио, за да хапнеш истинско кисело мляко? "Само там е истинско!", шегуват се напоследък в магазините. Излезе, че японското "Мейджи" много повече прилича на истинското кисело мляко, което квасят бабите ни на село. Защо най-голямата ни гордост изчезна от рафтовете в магазина? Какви ментета ни пробутват производителите? И кисело мляко или йогурт ядем?

Лактобацилус булгарикус емигрира

Лактобацилус булгарикус - магическата бактерия в българското мляко - вече не вирее по родните земи.

Истинско кисело мляко се прави само в Япония, Индия и Китай. "Закваските с лактобацилус се изнасят само за Азия", обяснява проф. Желязко Симов, ръководител на катедра "Мляко" в Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ). БГ производителите масово ползват евтини закваски от Европа, разкриват специалистите. "Нито една фирма у нас не купува българската закваска", категоричен е проф. Симов. "Вкусовите качества се променят с навлизането на нови продукти от ЕС", признава и Михаил Тачев, шеф на асоциацията на млекопреработвателите. Закваските може и да са френски, но това не прави млякото ни вредно, оправдават се производителите.

А къде е кравата

"Киселото ни мляко е пълно с палмово и кокосово масло", разкрива проф. Симов. Растителните мазнини се внасят безконтролно от Европа. "Няма кой да изследва палмовите и кокосовите масла", признава специалистът. Тъй като не са с животински произход, експертите от Националната ветеринарномедицинска служба са с вързани ръце. "Здравното министерство разрешава вноса им, но не се занимава с изследването на съставките", обяснява преподавателят в УХТ. "Да, използват се растителни мазнини, но купуваме качествени и скъпи от Дания", обяснява Михаил Тачев.

"Диетичните" млека

Най-много палмови и кокосови масла се тъпчат в диетичните млека. Нискокалоричният продукт е истински хит на пазара напоследък. Какво има в "диетичните кофички" обаче? При производството им се "изважда" млечната мазнина и се заменя с растителна, обяснява Михаил Тачев.

Така се получава супер евтин и нискокалоричен продукт. "Млякото се обезмаслява до 0%. Маслеността се компенсира с растителна мазнина", уточнява Танев. Диетичният продукт не би трябвало да е вреден, уверяват производителите. "Напротив - палмовото и кокосовото масло са наситени мастни киселини", оборва ги проф. Симов. И организмът ни не може да ги разгражда. "Страхотно вредни са", категоричен е професорът.

Супер качество за 40 ст.

Мляко за 40 ст.? "Не си и помисляйте!", категорични са експертите. Най-добри са млеката, които се предлагат за около 80-90 стотинки. По-евтините обикновено са наблъскани със сухо мляко или вода, за да "го докарат на вид", обясняват специалистите. Гъст продукт за жълти стотинки най-лесно се получава, като се ползва мляко на прах. Евтините марки се отличават и с голямо водно съдържание. "Прилича ли ви на айран, по-добре не купувайте", предупреждават експертите.

Иначе успокояват - не се смущавайте от дългия срок на годност на млеката. "Преди трайността им беше 3 дни, сега е 24", обяснява проф. Желязко Симов. Причината не е в консервантите, а по-добрите технологии, кълнат се родните производители. От в. Стандарт

Еврозакваски смениха лактобацилус булгарикус
20669
 

Последни материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Свързани материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини