11-11-2003 г. Производството на луковици майки (семенници) по нищо не се различава от това за консумация. За производството на лучени семена трябва да се избират високи, проветриви места, за да се предпазят растенията от пероноспората, с дълбоки и плодородни почви. Трябва да се използват само най-добре оформените, напълно здрави, типични за сорта луковици. Засаждането им се прави наесен или много рано напролет. При нашите условия есенното засаждане, особено на лютивите лукове, е за предпочитане. Засаждането става редово при разстояние 60 см между редовете и 10-15 см вътре в редовете или гнездово, по 3-4 луковици в гнездо при междуредия 60-90 см и 30-35 см между гнездата в редовете. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовна обработка на почвата със загърляне на основите на растенията, подхранване с органични или минерални торове, борба с плевелите, болестите и неприятелите. Семената на лука зреят неедновременно. Към прибиране на реколтата трябва да се пристъпи, когато на повечето от семенниците семенните кутийки са се пукнали и от тях се показват черни, твърди семена. Не трябва да се закъснява с прибирането на семената, тъй като те лесно се изсипват. Прибира се на 2-3 пъти. Семенниците се изрязват с дръжките - 25-30 см, навързват се на снопчета по няколко заедно и се повесват под проветрив и сух навес. Под тях се поставя брезент, тъй като семената падат на земята. Добре просъхналите семенници се прекарват през през обикновена вършачка или през машини огрухвачки. При по-малки количества семената се отделят чрез начукване с бухалки.