Начало » Важно за фермера » Животновъдство
22.10.2008 г.

Папиломатоза и брадавици мъчат вимето на кравата

Лекомисленото отношение към тези заболявания често води до преждевременно бракуване на животните

Туморовидните разраствания по кожата на млечната жлеза винаги са били актуален проблем за говедовъдството. Особено в някои ферми и стопанства разпространението им взема застрашителни размери.
Според по-нови изследвания трябва да се прави разлика между папиломатозата на млечната жлеза и брадавиците. Първата форма се причинява от папиломавируси и засяга предимно юниците (още по време на бременността), докато брадавиците засягат възрастните животни. Всъщност двете форми се различават една от друга само хисто-патологично (посредством микроскопско изследване), не и чрез външен оглед. Така че от клинична гледна точка те се разглеждат заедно.

Папиломатозата представлява доброкачествени тумороподобни разраствания по повърхността на кожата

Засягат най-често вимето. Макар и рядко папиломите се разпространяват и обхващат кожата на корема и врата. Основата им е по-тънка или по-тясна. Нерядко висят на тънки дръжки. Обикновено формата им е кълбообразна, овална, продълговата. Повърхността им може да е гладка, хълмиста или набраздена, наподобяваща цветно зеле. Големината им също варира, от леща до големи буци, достигащи размерите на юмрук. В някои случаи повърхността на папиломите е покрита с дълги, тънки, иглоподобни рогови разраствания.

Брадавиците на млечната жлеза са рязко ограничени повърхностно растящи единични новообразувания най-често вроговени и твърди. Обикновено се локализират в основата на млечната папила.
Защо папиломите и брадавиците представляват голям проблем ? Те са болезнени образувания. В резултат на това се нарушава доилният процес. Животните реагират с отбранителни движения, което създава големи проблеми на гледачите. Кравите задържат млякото. Допълнително чашките на доилния агрегат не могат да прилепнат плътно до кожата и се нарушава вакуумът. Освен това повърхността на новообразуванията може да се нарани, което представлява входна врата за инфекция. Всичко това води до възпалителен процес на млечната жлеза, означено като мастит. В крайна сметка нерядко изходът от такова развитие на събитията е преждевременното бракуване на засегнатото животно
Другото неблагоприятно обстоятелство при това заболяване е, че на практика все още не е открито такова лечебно средство, с което да се води 100-процентова ефективна борба. С особена сила това се отнася за генерализираните процеси, когато възлите са много и с широка основа.

Кои са практическите аспекти, които трябва да имат предвид фермерите при лекуване на папиломатозата на вимето при кравата ?

По принцип е възможно е да настъпи самоизлекуване, но едва след относително дълъг период от време. То е следствие от изграждане на имунитет срещу причинителя на папиломатозата. След отелването, ако стопаните са упорити и въпреки трудностите успяват да се грижат адекватно за животните, с течение на времето възлите започват да се смаляват, да изсъхват и постепенно отпадат. Това е и най-благоприятният изход и представлява един вид награда за положените усилия от страна на гледачи, фермери и ветеринари.

Ако се води целенасочена борба, най-резултатна е тя при единичните папиломи и брадавици. Те се изскубват, а кървящата основа се изгаря с химически средства. Друга възможност е пристягането им с конци, като впоследствие те отпадат.

Много добри резултати се получава и след инжектиране на животните по определена схема с екстракт от прясна папиломатозна тъкан. Тя се изготвя по определена рецепта при лабораторни условия.

С променлив успех се прилагат и някои ензимни препарати, както и препарати с неспецифична биологична активност – некровейксим, теранекрон. С добър успех е и външното намазване на папиломите с 30-процентов спиртен екстракт от прополис.

Много руски и български автори прилагат с успех новокинотерапията, при което разтвор на новокаин се инжектира в или около изменените тъкани или се прилага венозно по определена схема. Като цяло това е евтина и лесно достъпна методика.

Във ветеринарната медицина се използват също и различни „разяждащи” мази и помади, чрез които се цели химическото изгаряне на новообразуванията. Приложението им обаче не е без риск, тъй като може да се засегнат и здравите тъкани, разположени в съседство. От друга страна чрез приложението им се отварят рани, които се замърсяват много лесно и могат да станат входна врата за инфекция.

Народната медицина предлага и други решения

– втриване на папиломатозните възли и брадавици с екстракт от невен, папрати или други билки, също така и всекидневното им „замразяване” с бучки лед. Чрез последния метод рязко се нарушава изхранването на променените тъкани, което в крайна сметка води до отпадането им.

Препоръчват се и средства, които засилват имунната система на организма. Като се има предвид, че вирусът атакува най-повърхностните слоеве на кожата, особено уместно е с лечебно-профилактична цел инжектирането на високи дози витамин А. Животните трябва да се изхранват с фуражи, богати на калций, фосфор и други минерали.
Предоставено от в. Гласът на фермера

Папиломатоза и брадавици мъчат вимето на кравата
33055
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Практика
Защо вимето на кравите трябва да се мие винаги преди доене
Практика
Лесен начин да премахнете брадавиците по виметата на животните
Маститно мляко се познава по соматичните клетки
Как да се отървете от брадавиците по кравето виме
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини