Мнозина сега си правят планове с какви плодни дръвчета да разнообразят градината си тази есен. Много важно е да се подберат видове, сортове и подложки, които ще бъдат най-добре приспособени към почвени и климатични особености на мястото. Ако то е бедно и няма възмжност да се полива най-добре изберете сливи, череши, вишни, кайсии и бадеми. Ако искате непременно ябълки и круши, тогава трябва да са присадени на по-силнорастящи подложки, каквито са семенните. От крушите за предпочитане са ранни и средно-ранни сортове.
Особено внимание трябва да се обърне на подреждането на видовете, за да се избегне засенчването. Ако теренът е наклонен (но не повече от 10-12°) в най-долната част сложете ябълките, крушите, прасковите и дюлите. При по-голям наклон мястото трябва да се терасира. В най-южната му част се настаняват ябълки, круши и дюли, присадени на слаборастящи подложки, а също праскови. Постепенно към северната част се подреждат по-силнорастящите, най-накраят се слага орехът.
Понякога любителите си харесват един овощен вид и се увличат по него. Дори и да е така не може да се засажда само един сорт. Трябват поне два-три, за да е ефективно опрашването и оплождането. Това е особено задължително за видовете, които не се самоопрашват - ябълката, крушата, черешата, бадемът, афъзките и някои от сортовете на сливата, вишната и дюлята. И при видовете и сортовете, които се самоопрашват, каквито са почти всички праскови и кайсии, също е добре да се засаждат повече сортове. Особено е добре, когато са с различен срок на зреене. Например различните сортове череши зреят от втората половина на май до средата на юли. Може да имате праскови от началото на юни до към средата на октомври.
При рядко засадените дървета добивите са по-малки, а разходите са относително по-големи, защото са за цялата площ. Прекомерното сгъстяване, което често се наблюдава в дворовете, също не е желателно. Дръвчетата се засенчват и бързо започват да съхнат. Основата на скелетната дървесина се оголва и плододаването се съсредоточава основно по периферията на короната. В гъстите насаждения плодовете са оцветени по-слабо, там се проявяват и повече зарази.