Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2008 г.

Как да си направим инкубатор

През последните няколко години се увеличи интересът на много птицевъди към люпенето на пилета за лични нужди в малки фабрични или самоделни инкубатори. Интересът е насочен не само към технологията на люпене, но и към конструктивното изпълнение и необходимата техника и оборудване. Липсата на достатъчно специализирана литература и информация по тези въпроси често ги принуждава да задават въпроси като: могат ли да използват домашен хладилник за направата на инкубатор; ако са от дърво, какъв да бъде материалът; задължително ли трябва да има термометри и влагомери; как да се регулират температурата и влажността; откъде се доставят контролните уреди и други.

Нашият съвет е да се обърнат за помощ към специалистите по люпилно дело към птицекомбинатите, където нагледно биха могли да добият представа за устройството на инкубаторите, въпреки че повечето от тях са с много високо ниво на технологично изпълнение. В някои ОКС също има специалисти, които дълго време са работили в люпилните и могат да бъдат полезни на птицевъдите.

Изкуственото люпене на яйца е свързано с комплекс от условия и процеси, при които те са поставени през целия процес на инкубиране и люпене. Целият технологичен процес е установен напълно при различните системи инкубатори и трябва да се спазва. Установените режими на инкубиране и люпене спомагат за най-оптималното протичане на физиологичните процеси и на морфологичните изменения в ембрионите (зародишите) по време на тяхното развитие и люпене. С това се постига възможно най-високият процент люпене при оплодените яйца. Съчетаването на отделните условия в режима на инкубиране и люпене зависи от системата на инкубаторите или по-точно – от разположението на техническите средства в тях.

В зависимост от конструкцията им се различават две основни системи инкубатори – плоски и шкафови. Шкафовите от своя страна са конструирани като шкафови, барабанни, люлкови, тунелни и пр., като се усъвършенстват постоянно.

ПЛОСКИТЕ ИНКУБАТОРИ намират по-голямо разпространение през първите години на миналото столетие. Любителите птицевъди се интересуват от тях и внасят различни модели от някои страни от Европа. Повечето от тях са, така да се кеже, портативни и побират от 30 до 100 и повече яйца. Все повече се произвеждат ШКАФОВИ ИНКУБАТОРИ за малките стопанства с капацитет от 100 – 300 до няколко хиляди яйцеместа.

На начинаещите в тази дейност обръщаме внимание на няколко условия, от които зависи люпенето.

На първо място е ТОПЛИНАТА. В съвременните системи инкубатори при непрекъснато зареждане и люпене през три или шест дни в инкубаторите се поддържа постоянна температура от 37,7 или 37,8 градуса. В плоските инкубатори се поддържа температура около 38,5, рядко до 39 градуса според предписанията на производителите им. Това се дължи на обстоятелството,че отоплителните тела се намират в капака, или под капака на инкубаторите. Те загряват горната повърхност на яйцата до около 38 – 38,5 градуса, а в долната повърхност тя е около 37 градуса. Така в средата на яйцата се поддържа оптималната температура от 37,7 – 37,8 градуса.

ВЛАГА. При изкуственото люпене се държи сметка за т.нар. относителна влажност, която дава преценка за количеството водна пара, която може да поеме въздухът при определена температура или наличността й в момента. През всичките 21 дни от люпенето на кокошите яйца се поддържа определена относителна влажност. През първите три дни относителната влажност може да бъде (при една партида яйца в инкубаторите) 70-85 на сто; до 18-тия ден – 50-65 на сто и при начукване на черупката и люпенето от 19-тия ден – 65-70 на сто.

Когато се инкубира само една партида яйца в средата на инкубационния период (8-11 ден) влажността може да се намали до 50 на сто с оглед да се усили изпарението на водата през порите на черупката, за да се намали течността в алантоиса и той да се затвори по-лесно и по-бързо.

През последните дни на инкубацията се повишава температурата на ембрионите поради засилване на белтъчната обмяна от яйчевото съдържание към нарастващия ембрион. Увеличаването на влажността през този период ускорява топлоизлъчването и предпазва ембрионите от прегряване и загиване. С други думи, стойността на относителната влажност влияе върху развитието на зародишите. Необходимата относителна влажност се постига по два начина – чрез изпаряване на водата от ванички, поставени на дъното на инкубатора, като се загрява от топлия въздух, или като се загрява с помощта на отоплителни тела с електрически ток с мощност 200-300 вата според обема на инкубатора.

Как да си направим инкубатор
88645
 

Последни материали
Виж
В Ямболска област до момента средни добиви при пшеницата са 595 кг от декар
Испания отпуска допълнителни 100 милиона евро директна помощ за фермерите
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Свързани материали
Виж
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Решение на Министерския съвет
Националната мрежа от бизнес инкубатори се разширява
Предстоящо
Подготвя се проект за бизнес инкубатор във Враца
Сътрудничество
Пакистан предлага в Бургас да бъде създаден търговски инкубатор за връзка с ЕС
Люпене на яйца от домашните птици
Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето
Режим на люпене на птичите яйца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини