Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2008 г.

Как да си направим инкубатор

През последните няколко години се увеличи интересът на много птицевъди към люпенето на пилета за лични нужди в малки фабрични или самоделни инкубатори. Интересът е насочен не само към технологията на люпене, но и към конструктивното изпълнение и необходимата техника и оборудване. Липсата на достатъчно специализирана литература и информация по тези въпроси често ги принуждава да задават въпроси като: могат ли да използват домашен хладилник за направата на инкубатор; ако са от дърво, какъв да бъде материалът; задължително ли трябва да има термометри и влагомери; как да се регулират температурата и влажността; откъде се доставят контролните уреди и други.

Нашият съвет е да се обърнат за помощ към специалистите по люпилно дело към птицекомбинатите, където нагледно биха могли да добият представа за устройството на инкубаторите, въпреки че повечето от тях са с много високо ниво на технологично изпълнение. В някои ОКС също има специалисти, които дълго време са работили в люпилните и могат да бъдат полезни на птицевъдите.

Изкуственото люпене на яйца е свързано с комплекс от условия и процеси, при които те са поставени през целия процес на инкубиране и люпене. Целият технологичен процес е установен напълно при различните системи инкубатори и трябва да се спазва. Установените режими на инкубиране и люпене спомагат за най-оптималното протичане на физиологичните процеси и на морфологичните изменения в ембрионите (зародишите) по време на тяхното развитие и люпене. С това се постига възможно най-високият процент люпене при оплодените яйца. Съчетаването на отделните условия в режима на инкубиране и люпене зависи от системата на инкубаторите или по-точно – от разположението на техническите средства в тях.

В зависимост от конструкцията им се различават две основни системи инкубатори – плоски и шкафови. Шкафовите от своя страна са конструирани като шкафови, барабанни, люлкови, тунелни и пр., като се усъвършенстват постоянно.

ПЛОСКИТЕ ИНКУБАТОРИ намират по-голямо разпространение през първите години на миналото столетие. Любителите птицевъди се интересуват от тях и внасят различни модели от някои страни от Европа. Повечето от тях са, така да се кеже, портативни и побират от 30 до 100 и повече яйца. Все повече се произвеждат ШКАФОВИ ИНКУБАТОРИ за малките стопанства с капацитет от 100 – 300 до няколко хиляди яйцеместа.

На начинаещите в тази дейност обръщаме внимание на няколко условия, от които зависи люпенето.

На първо място е ТОПЛИНАТА. В съвременните системи инкубатори при непрекъснато зареждане и люпене през три или шест дни в инкубаторите се поддържа постоянна температура от 37,7 или 37,8 градуса. В плоските инкубатори се поддържа температура около 38,5, рядко до 39 градуса според предписанията на производителите им. Това се дължи на обстоятелството,че отоплителните тела се намират в капака, или под капака на инкубаторите. Те загряват горната повърхност на яйцата до около 38 – 38,5 градуса, а в долната повърхност тя е около 37 градуса. Така в средата на яйцата се поддържа оптималната температура от 37,7 – 37,8 градуса.

ВЛАГА. При изкуственото люпене се държи сметка за т.нар. относителна влажност, която дава преценка за количеството водна пара, която може да поеме въздухът при определена температура или наличността й в момента. През всичките 21 дни от люпенето на кокошите яйца се поддържа определена относителна влажност. През първите три дни относителната влажност може да бъде (при една партида яйца в инкубаторите) 70-85 на сто; до 18-тия ден – 50-65 на сто и при начукване на черупката и люпенето от 19-тия ден – 65-70 на сто.

Когато се инкубира само една партида яйца в средата на инкубационния период (8-11 ден) влажността може да се намали до 50 на сто с оглед да се усили изпарението на водата през порите на черупката, за да се намали течността в алантоиса и той да се затвори по-лесно и по-бързо.

През последните дни на инкубацията се повишава температурата на ембрионите поради засилване на белтъчната обмяна от яйчевото съдържание към нарастващия ембрион. Увеличаването на влажността през този период ускорява топлоизлъчването и предпазва ембрионите от прегряване и загиване. С други думи, стойността на относителната влажност влияе върху развитието на зародишите. Необходимата относителна влажност се постига по два начина – чрез изпаряване на водата от ванички, поставени на дъното на инкубатора, като се загрява от топлия въздух, или като се загрява с помощта на отоплителни тела с електрически ток с мощност 200-300 вата според обема на инкубатора.

Как да си направим инкубатор
88587
 

Последни материали
Виж
Дори очакваният ръст от над 40 на сто на реколтата не е достатъчен
Мароко увеличава вноса на пшеница на фона на ниските цени
От тамошната академия на науките са готови да споделят опита си в сектора
Фермери в Свищовско се интересуват от наемане на работници от Узбекистан
Разширени са и засетите площи с всяка от трите култури
В Ловешко отчитат ръст на добивите от пшеница, ечемик и рапица
Обзор на изминалата седмица
Кратки фанфари около еврото преди Брюксел да посрещне фермерските протести
Издадени са само 8 акта и са съставени 17 констативни протокола
Тенденцията за спад на нарушенията в горите на СЦДП се затвърждава през юни
Заради метеорологичните крайности и военните действия
Жътвата на пшеницата в Украйна върви със закъснение от 2-3 седмици
Свързани материали
Виж
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Решение на Министерския съвет
Националната мрежа от бизнес инкубатори се разширява
Предстоящо
Подготвя се проект за бизнес инкубатор във Враца
Сътрудничество
Пакистан предлага в Бургас да бъде създаден търговски инкубатор за връзка с ЕС
Люпене на яйца от домашните птици
Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето
Режим на люпене на птичите яйца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини