20-06-2008 г. Преди 10 години, в тази зала си пожелахме да можем да произвеждаме череши с диаметър 32мм, сега това е не само факт, по-радващото в случая е, че нашите сортове достигат до 36мм, което е световният таван за тези продукти”, каза на откриване на земеделско-научния форум “Ден на черешата” Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Според Домозетов в Европа са 37% от световно засетите площи с череши, а на България се падат 12 600 хектара, което е 4% от световните и 10% от Европейските черешови масиви. “Това нарежда България на седмо място в света по площи засети с череши, но трябва да се работи за подобряване реколтата на нашите сортове череши. За тази цел ще работим в посока подобряване на агрозащитните мероприятия. В България производството на череши е 18 236 тона, което е 1% от световното и 3% от Европейското производство на череши, с налагането на мерки за опазване на цветовете и съхранение на плодовете, спокойно можем да постигнем целта от 3% световен дял”, каза още Домозетов. Той поясни, че черешите са на трето място по площ в България, което е 27 % от общите овощни насаждения, а заедно с вишните процентите стават 36. Като декари цифрата е 23 785.5 хектара, разпределени в 4191 стопанства.