19-06-2008 г. Кюстендилски регион има прекрасни условия за производство на череши и вишни. “Единствено неподходящ е районът на първата тераса на река Струма, където въпреки наличието на подходящи почвени подложки не бива да се отглеждат овощни насаждения, поради опасност от измръзване”, каза на откриването на “Деня на черешата” в Кюстендил Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Според Домозетов в Кюстендилско дори и черешовите насаждения, които са в непосредствена близост до боровите гори, се развиват добре, тъй като печалбите от тези масиви са без капиталовложения в поливани системи. Поради тази причина, нашите плодове са екологично чисти и около 57% от износа на всички плодове се падат на черешите. Те са предназначени преди всичко за пазарите на Германия, Италия и Великобритания. “За европейския пазар се изнасят плодове не само за свежа консумация, но и замразени, изсушени и полуобработени, които са предназначени за сладкарската промишленост. Прави впечатление ниската консумация на свежи плодове, и поради тази причина нашият институт работи по забавяне процеса на зреене на плодовете, така че да може да има масиви, които да зреят през целият летен сезон, така че свежата консумация на плодове да бъде максимално удължена”, поясни Домозетов.