Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.03.2008 г.

Как да се хранят и отглеждат агнетата за клане

11-03-2008 г. За овцевъдите настъпва плодоносен период - ефективна реализация на добитите и отглеждани с толкова много труд и грижи приплоди. Една част от тях ще останат за разплод, за да подменят бракуваните от стадата овце, а всички негодни за разплод женски и мъжки агнета след съответно угояване ще отидат за клане. През 2006 г. в кланиците в страната са били заклани 819 хил. агнета при средно живо тегло 21,1 кг и е получено общо 8310,1 тона в кланично тегло. През същата година в животновъдните стопанства са били заклани 619 хил. агнета и е получено 6933,4 тона агнешко месо в кланично тегло. Така че сегашният брой и плодовитост на овцете позволява да се угояват и реализират за месо около 1,4 млн. агнета. Независимо дали ще бъдат продавани за кланиците, или използвани за собствена консумация, агнетата трябва да бъдат угоявани до определено тегло. В съвременното овцевъдство за да се спести избозаваните на овче мляко от агнетата за клане, те се отбиват много рано - още на 4-5-дневна възраст след коластрения период. За изхранване се използват специално произведени течни или сухи млекозаместители, които по състав са близки до овчето мляко (65-70 на сто), обезмаслено мляко, 25-30 на сто мастни вещества и 1 на сто емулгатори и добавка на витамини и микроелементи. Количеството на дневната дажба млекозаместители постоянно се увеличава, като достига в края на млечния период 350-400 грама дневно, а общо за периода се изхранва 40-45 литра течен млекозаместител. Освен млекозаместител още след 7-дневна възраст агнетата се приучват да поемат стартерни смески и качествено люцерново сено. След отбиването се преминава към хранене на воля със стартерни смески. Този начин на много ранно отбиване на агнетата е свързан с много трудности - производство на качествени млекозаместители, организация за тяхното доставяне до стопанството и правилната подготовка и съхраняване до изхранването и т.н., което често води до отрицателни резултати. Много по-широко в нашата овцевъдна практика е застъпено отбиването на 30-дневна възраст, когато са достигнали живо тегло около 10-12 кг.Отбитите по тази технология агнета започват да се хранят в продължение на 20 дни със стартерни смески с високо съдържание на протеин - около 18 на сто. След това се преминава към финишерна смеска с по-малко съдържание на протеин - 12 на сто. На около 90-дневна възраст за по-едрите овце от полските райони агнетата достигат около 28 кг живо тегло, а за планинските райони - 20-23 кг и са готови за реализация за клане. Установено е, че при тази система на отбиване и угояване на агнетата те достигат жива маса 12 кг на 30-дневна възраст, 18 кг - на 60-дневна възраст и 25 кг - на 90-дневна възраст, като за тези периоди всекидневната консумация на концентриран фураж е съответно 0,6 кг; 0,7 кг; 0,95 кг и за целия период - по 150 грама всекидневно люцерново сено. Когато овцевъдите нямат възможност да си закупят и изхранват стартерни смески, те могат сами да си приготвят смески от едросмляно зърно - царевица 30 на сто, ечемик - 30 на сто, пшенични трици - 20 на сто, слънчогледов шрот - 20 на сто. Освен концентрирания фураж трябва винаги да има на разположение качествено люцерново сено и листников фураж, както и свободен достъп до чиста питейна вода. Освен правилното и пълноценно хранене, за осигуряването на интензивен растеж на угояваните агнета е необходимо да се осигурят чисти, хигиенични и сухи помещения за отглеждане. Обикновено за целта се използват помещения, които са за други цели през годината, но които временно са приспособяват за тези цели. Изграждат се боксове за група агнета за угояване, като се предвижда необходимата около 0,4 кв. м площ за едно агне. В един бокс може да се отглеждат от 30 до 50 агнета с необходимите хранилки и поилки. През цялото време на угояването трябва да се осигури постоянно наблюдение за здравето и развитието на агнетата. Особено внимание трябва да се обърне за недопускане на храносмилателни разстройства, подувания, запек и други. От в. Гласът на фермера

Как да се хранят и отглеждат агнетата за клане
56318
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини