Зайците най-много повишават теглото си до 3,5-4-месечна възраст. Този период на интензивен растеж е най-благоприятен за използване на фуражите за получаване на единица прираст. Значително увеличаване на разхода на фураж се наблюдава с напредване на възрастта, но най-голям е той след 4-месечна възраст. Това показва, че икономически най-изгоден период за отглеждане на зайците за месо е периодът от раждането до 4-месечна възраст. В много напреднали в зайцевъдството страни малките зайчета на възраст до 4 месеца се хранят на воля, като във фуражите им се осигурява високо съдържание на смилаем протеин - 15-17 на сто.
При съставянето на дажбите на зайчетата, отбити на възраст 30-40 дни, трябва да се имат предвид някои особености във физиологията на храносмилателната система. Киселинността в стомаха на зайците до двумесечна възраст е по-ниска, което води до намаляване на смилателната му способност. Ето защо от отбиването до двумесечна възраст е най-добре зайчетата да получават концентриран фураж във вид на комбинирани фуражи, като отделните компоненти са смлени и почистени от твърдите обвивки на семената.
Пшеничните трици в дажбата на зайците до двумесечна възраст се намаляват. Количеството им може да бъде не повече от 10 до15 грама. След тази възраст тяхното количество в дневната дажба на зайчетата постепенно се завишава.