18-12-2007 г. Зимната резитба може да започне непосредствено след листопада и да продължи до средата на март, докато овощните дървета все още са в принудителен покой. Желателно е да се започне с резитба на по-старите плододаващи дървета, а след това да се премине към по-младите. С цел избягване на рисковете от измръзване при рязко застудяване най-рано се режат по-студоустойчивите видове - ябълка, круша и слива, а след това по-топлолюбивите - праскова, кайсия, череша и вишня. Прасковите може да се режат и на два етапа - преди настъпването на по-трайно застудяване и след това към средата на март. В такъв случай при резитбата на дърветата късно наесен се оставят повече плодни клончета за резерв при евентуално измръзване. В края на зимата се прави преглед и се отчита степента на повредени от студовете плодни пъпки, след което се пристъпва и към втората, коригираща резитба с цел осигуряване на оптимално натоварване на дърветата с плодове. В студените райони изчакайте началото на пролетта В райони с много ниски зимни температури, подходящият срок за резитба е в края на зимата и началото на пролетта след преминаване на големите студове. Резитбата, направена преди преминаване на зимните студове, води не само до по-продължително засъхване на раните, но ги излага и на негативното въздействие на ниските температури върху откритите рани, което причинява загиването на много клетки и затруднява зарастването им. В южните райони, където зимата е по-мека и няма опасност от екстремно ниски температури, резитбата може да започне още след листопада и да завърши преди началото на вегетацията през пролетта. Важно е да се знае, че прекалено ранната резитба след листопада, както и много закъснялата резитба след започване на сокодвижението и набъбване на пъпките и особено при напреднало набъбване водят до значително отслабване на овощните дървета. Съобразявайте се с движението на хранителните вещаства След листопада част от натрупаните резервни вещества се придвижват от върховете към по-долните части на дървото. При непосредствена резитба след листопада овощните дървета губят частта от запасните хранителни вещества, която все още не се е придвижила от върховете към долните части на дървото. Когато зимните студове преминат и започне затопляне на времето, се активизира сокодвижението и резервните вещества се преместват от долните части на дървото към върховете на клончетата. Това е причината за по-голямата загуба на хранителни вещества при закъснялата резитба особено при силно набъбнали и започнали да се разпукват пъпки. Не закъснявайте при младите дръвчета Изключително вредно въздействие има късната зимна резитба при младите овощни дървета. Извършена при силно набъбнали пъпки, особено при вече започнали разпукването и разлистването си, загубата на хранителни запаси от органични вещества е значителна и останалите резерви са недостатъчни за нормалното развитие на по-ниско разположените пъпки, които дават слаб прираст. Слабото развитие на листата и леторастите се отразява неблагоприятно и върху развитието на кореновата система, тъй като малкото на брой и по-дребни листа имат по-ниска фотосинтетична активност, образуват по-малко пластични вещества, което в крайна сметка отслабва растежа във всички части на дървото.