27-11-2007 г. ЕС разреши използването в хранителната промишленост на три генномодифицирани сорта царевица, а също и на един сорт захарно цвекло. Сортовете царевица са на фирмите Monsanto Co., Dow Chemical Co. и DuPont Co., а цвеклото е на Monsanto. Решението е в резултат на почти двугодишна упорита работа на американските производители на царевица. ЕС одобри използването на трите сорта царевица и захарно цвекло въпреки протестите на Италия, Полша, Австрия, Гърция и Кипър. Както отбелязва вицепрезидентът на DuPont Ден Остич, това решение на Еврокомисията се явява позитивен сигнал и неговата компания ще продължи борбата за легализиране и използване в Евросъюза и на други сортове генномодифицирани селскостопански продукти. Шестгодишният мораториум за генномодифицираните култури в ЕС изтече още през 2004 г., след което беше създадена специална комисия за разглеждане заявките от производителите и вносителите на генномодифицирани продукти. Съграсно решението на ЕК, генномодифицираните сортове от културите са преминала успешно оценката на риска, преди да бъдат разрешени и пуснати на пазара. Според комисията строгите правила на пазарна регулация гарантират надеждно проследяване и контролиране на продуктите, когато те се появят на пазара. През последните 20 години в областта на естествените науки е постигнат огромен напредък. Знанието за функциониране на геномите на живите организми нарастна до степен да позволи на учените да ги използват по един устойчив начин. Бързото технологично развитие на физико-химичния инструментариум, и особено информационните технологии, доведоха до значително повишаване на изследванията, свързани с биологичните процеси в живите клетки. В резултат, на преден план излязоха нови научни области, наречени системна биология, геномна или постгеномна ера. Този нов подход позволи да се оцени биологичното разнообразие, за да бъде то защитено и използвано за постоянно нарастващите изисквания на човечеството. В резултат от използването на знанията за различните растителни видове е осъществен пробив при усъвършенстването на редица култури. Практическото приложение на тези знания може да доведе до подобряване на съществуващите разновидности и сортове или до използване на необлагородени култури, за които доскоро информацията беше съвсем ограничена.