29-10-2007 г. На 25 октомври 2007 г. в деня на традиционния празник на Националния център за аграрни науки беше отбелязана 125-та годишнина на земеделската наука в България. Събитието бе под патронажа на президента Георги Първанов. Докладът „125 години земеделска наука в България”, изнесен от председателя на НЦАН – ст.н.с. д-р Светла Бъчварова, дхк, зам.-министър на земеделието и продоволствието, акцентира върху най-големите успехи на аграрната наука през дългите години на нейното съществуване. Подчертано бе, че постиженията на българската земеделска наука са приложени в практиката и са допринесли за превръщане на земеделието в бизнес. В същия ден министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил приветства научни работници, специалисти и служители в системата на Националния център за аграрни науки по случай юбилея. Това стана по време на Дегустационното изложение “Даровете на родната земя” в МЗП. В приветственото си слово аграрният министър подчерта, че земеделската наука у нас е самостоятелно обособена в Националния център за аграрни науки и обхваща 42 самостоятелни научни звена, методологично, финансово и административно подпомагани от МЗП. Благодарение на резултатите и от техните научни усилия, България днес е добре позната в Европа и в света както с оранжерийното си зеленчукопроизводство и с разнообразните си трайни насаждения, така и с продуктивното си животновъдство. Аграрната наука се е превърнала в успешен двигател на динамичните процеси в земеделското производство и играе водеща роля в утвърждаването на добрите производствени и технологични практики, каза още министър Нихат Кабил. На изложението бяха представени експонати на традиционни хранителни продукти, приготвени по нови рецепти и технологии, специализирани храни за ограничени нужди и биопрепарати с медикобиологично предназначение, сокове, сиропи и др. В експозицията бяха включени основни полски и нетрадиционно отглеждани зеленчуци, незаменими в българската кухня, разнообразни месни продукти, както и различни по вид и начин на приготвяне кисели млека, кашкавали и сирена. (На стр. 8 четете интервю с Димитрина ИЛЧОВСКА, директор на Института по царевицата в Кнежа)



