Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.10.2007 г.

Захарността на гроздето е важна за качеството на виното

Гроздоберът вече започна, въпреки че в различните райони на страната и от различните сортове то не узрява едновременно. Добре е да се знае, че при физиологическата зрялост количеството на захарите достига максимума си. Зърната добиват характерното за сорта оцветяване, стават меки и лесно се ронят. Ципите и семките също лесно се отделят. Киселините и особено ябълковата намаляват. Появява се и характерният за сорта аромат. Количеството на минералните вещества се увеличава, а дъбилните са минимални.

Как се движат захарите

Най-важното е да се проследи зреенето на гроздето, т-е- увеличаването на захарите. За целта през 4-5 дни от плода се вземат проби. Само така винарят ще е сигурен, че е дошъл точният момент. Гроздето от различните сортове не узрява едновременно. За това се вземат проби от всеки сорт. Задължително обаче гроздовете се откъсват от различните части на лозето и от различни височини на главината. Взетата средна проба се мачка много добре. Сокът се прецежда през гъста цедка или през марля. Налива се в сух цилиндър, за предпочитане стъклен, но без да се образува пяна.

Захарността в гроздовата мъст (сок, шира) се определя със захаромери или мъстомери. През последните години по магазините у нас се появиха такива за домашно ползване. При тях отчитането е бързо и лесно, но помнете че околната температура трябва да бъде около 20 градуса. Определянето на киселинността при домашни условия е трудно. Захарното съдържание на мъстта за червените вина трябва да бъде 22-24 %, а за белите – около 20 %.

Гроздето се прибира в сухо време, като се вдигне росата. Ако е валяло се изчаква да се изпарят водните пари от зърната и листата. Падне ли по-обилен дъжд се бере след 2-3 дни, за да може да възстанови отчасти първоначалната си захарност.Гроздоберът се прави най-вече сутрин и привечер, а набраното грозде не трябва да се оставя на слънце.

Захарността на гроздето е важна за качеството на виното
35637
 

Последни материали
Виж
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Биофермите ще бъдат зелени по дефиниция
Стоилко Апостолов очаква ЕК да слее парите за земеделие и за Кохезионния фонд след 2027 г.
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
Люти чушлета с грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини