Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.09.2007 г.

Добра свиня става на добро пасище

18-09-2007 г. Лагерно-пасищното отглеждане на свинете в нашата страна се прилага при развъждането на източнобалканските свине. Животните от тази примитивна порода се отглеждат в северните и южни склонове на Източна Стара планина, Странджа и Сакар. От угоените в споменатите райони животни се произвеждат ценни месни деликатеси: Смядовска луканка, Странджански дядо, пушени бутове и др. В останалите райони на страната лагерно-пасищно отглеждане на съвременните породи свине, кръстоски и хибриди може да се организира главно за производство на биологично чисто месо и на племенни стада за отглеждане на ремонтни свине и нерези. Първите успешни опити за природосъобразно отглеждане на свине майки в България са в земеделския институт в Шумен. Според Сланев (2001 г.) използвани са свине майки Шумен 2 (Ландрас по Дюрок). Първескините са родили по 8 живи прасета през октомври без случай на мумифициран или мъртвороден приплод. През бозайния период са отпаднали само 2 прасета (смачкани от свинете майки). На 30-дневна възраст живото тегло е било от 5 до 7,2 кг. Всички свине (15) след отбиването на прасетата се разгонили и заплодили до 7 дни, като само една се е повторила. Организирането на лагерно-пасищно отглеждане обхваща следните основни моменти: •Лагерът се построява на сухо, отцедливо място, близо до гора или до храсталаци, по възможност до течаща вода. Осигурява се по 500 м2 площ на свиня майка и нерез. Използват се леки песъчливи почви. •Отдалечеността от пасището е 1-1,5 км. •Строят се леки навеси, разделени на боксове в зависимост от категорията и броя на животните, които ще се отглеждат. Добре подреденият покрив от слама, царевичак, тръстика да запазва от дъжд и да дава хладна сянка. •Построяват се допълнителни помещения за фураж, инвентар и гледачите. •Близо до постройките се монтира чесало за свинете, а при наличност на естествен водоизточник - и баня. •Преди започването на пасищния период се вземат редица агромелиоративни мерки за подобряване на пасището - почистване, подсяване с културни треви, наторяване, напояване, отводняване и др. •През пасищния период на животните се осигуряват необходимите количества зелен фураж, вода и място за движение. В зависимост от тези норми пасището се разделя на участъци (парцели), които последователно се изпасват. За удобство в работата и за икономия на труд както цялото пасище, така и отделните участъци се ограждат. Добре е да се използват електропастири. Подготовка на животните за пасищно отглеждане. Преди изкарването на пасището се извършва ветеринарномедицински преглед на стадото. Отделят се болните и изостанали животни. Правят се ваксинации и обезпаразитяване. Подрязват се копитата. Животните се подхранват със зелен фураж. Престоят на пасището постепенно се увеличава, като се започне от 20-30 минути и се стигне до 2-3 часа. Пашата Свинете се изкарват на пасището през определени часове на деня - сутрин до 10-11 часа и вечер след 16 часа. През най-горещото време на деня те трябва да лежат на прохладна сянка. Престоят на пасището зависи от състоянието му. При добра паша свинете се напасват за 1-1,5 часа, а при лоша - за 2-3 часа. На пасището свинете трябва да остават, докато се напасат. Когато се напасат, свинете започват да ровят и да лягат в ямките. В такъв случай те трябва да се приберат, независимо колко време са прекарали на пасището. След като свикнат с пашата, те трябва да се изкарват гладни, за да пасат по-усърдно. Подхранването на свинете с концентрирани смески през пасищния период е задължително. Чрез зелените фуражи подрастващите и ремонтни прасета задоволяват около 50 на сто от хранителните си нужди, а свинете майки от 30 до 70 на сто. Концентрираната смеска, която е включена в дневната им дажба, се дава 1,5 часа след прибирането им от пасището. Ако не се спазва това правило, свинете използват лошо пашата, безпокоят се и напират да се приберат в лагера. При продължителни силни дъждове не се пускат на изкуствените пасища, а използват естествените пасища. През пасищния период на свинете се осигурява постоянно прясна и чиста вода за пиене. Наред с голямото благоприятно действие върху развитието на свинете, пасищата увреждат здравето им в следните случаи: •Пашата върху заскрежени или покрити със студена роса треви може да причини опасни простуди на храносмилателния апарат, а при бременни свине - аборти. •Излагането продължително време на слънце, без да са свикнали постепенно на такова облъчване, причинява изгаряне на кожата с твърде болезнени възпаления, които се понасят най-тежко от малките прасета. •Излагането на свинете на силно лятно слънце, особено около обяд може да причини слънчев удар и други тежки последици. •Най-опасни последици за здравето на свинете имат пасищата със заразни и паразитни болести. Често пасищата са замърсени с твърди изпражнения на кучета и хора, страдащи от разни видове тении (ехинококоза, цистицеркоза и др.). Необходимо е за пасищата да се полагат грижи от агротехническо и санитарно-профилактично естество, чрез които да се повиши добивът и да се и подобри качеството на зеления фураж, а също да се оздравят и направят безопасни за свинете. От в. Гласът на фермера

Добра свиня става на добро пасище
19199
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини