Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.08.2003 г.

Поне 4 пъти годишно може да ги скубете

26-08-2003 г.Скубането на гъските за производство на пух и перушина е стара традиция у нас, разпространена предимно по поречието на Дунав. Младите гъски се скубят също по традиция 3 пъти през годината, като първото се извършва между 8 и 12-месечна възраст на птиците. При него обикновено се добиват средно по около 80 г пух и пера. При второто скубане количеството на пуха и перушината е вече около 120 г, а при третото - 150 г. Съотношението между пуха и перата при младите гъски е 1:3 до 1:4. Разплодните гъски се скубят обикновено 4 пъти в годината. От една гъска се получава около 600 г продукция. В световен мащаб се забелязва тенденция към отглеждане на едри бели гъски, които се скубят през 45 дни. При нас при отглеждане на едри Емденски гъски при скубане 7-8 пъти в годината може да се получат по около 1,5 кг пух от птица. Скубането не пречи на продуктивността Проскубването на водоплаващите птици на живо не пречи на продуктивните им качества (угояване за месо или за черен дроб) са установили специалистите. Всъщност се скубят тези пера, чиято смяна подлежи на естествено и периодично линеене на перата, когато те вече са "узрели", казва специалистът Ангел Рангелов. Огледайте и пробвайте дали е време за скубане Първият признак за началото на узряването е появата на отскубнати и нападали по земята пера. Тогава периодично (през няколко дни) стопанинът или гледачът улавят по няколко гъски от стадото и изтегля част от пуха по посока на растежа. Ако изтеглянето е леко и ако по корените на перата (пуха) няма кръв, това означава, че вече е узрял и може да започне проскубването. В случай че перата кървят, изчаква се една седмица, след което се прави нова проба и така се установява времето на пълното им узряване. Гъските се скубят най-малко 5-6 седмици преди клането. Това се прави по две причини. Първо, закланите по-рано птици се скубят много трудно, тъй като перата все още не са напълно узрели. Това придава на месото непривлекателен и лош търговски вид. Второ, част от изядената храна се използва от гъските за възстановяване на перата вместо за образуване на месо, мазнини или черен дроб. Как да организирате скубането Съветът е на специалиста Ангел Рангелов. Той предлага следното: Един ден преди скубането стадото да се изкъпе във водоем с чиста, бистра вода. След това птиците се оставят да изсъхнат върху чист бетониран, асфалтиран или много добре затревен терен. Птиците се скубят в чисти, добре затворени (за да няма течение) и светли помещения. Подът се застила с чиста слама, а боксовете за скубане се покриват с чист брезент или полиетилен. Там се разполагат скубачите. В друг по-малък и преден бокс се вкарват 30-40 гъски (да не са повече, защото от уплахата те може да се наранят). При по-голямо стадо е добре да има повече скубачи, така че за 2-3 дни да привърши манипулацията. Как е правилно да се скубят гъските Гъската се подава на седналия скубач, който я хваща с лявата ръка за крилете, обръща я да легне по гръб върху коленете си, като главата и шията на птицата остават под мишницата на лявата ръка и се придържат леко. Със същата ръка той хваща двата крака, като изкарва опашката над тях и започва да скубе. В зависимост от опита на скубача може да се оскубят първо покривните пера, а след това пухът, или заедно. Пухът и перата се събират в отделни кошове. Също отделно се заделя и продукцията, получена от болни или скоро преболедували птици. Първо се проскубва долната част на тялото, след това задната част на гърба, долната част на шията и накрая страничната част на тялото. Не се проскубват напълно перата под крилата. Част от тях се оставят, за да ги придържат, защото при силно проскубване увисват, опират се в земята и пречат на птицата при ходенето. Отгоре на тялото перата не се проскубват, за да се предпази кожата от изгаряне от слънцето. Перата се скубят винаги по посока на растежа им, за да не се получават травми. Ако все пак се получат наранявания, тези места се третират с антисептични пудри. По-силно наранените птици се заделят и се лекуват, а скубането им се прекратява до пълното им оздравяване. Един скубач в зависимост от квалификацията си може да оскубе от 40 до 80 гъски за един ден, но има и още по-добри постижения. (от в. Фермер новият

Поне 4 пъти годишно може да ги скубете
12359
 

Последни материали
Виж
Оторизирани са над 8 млн. лева
142 061 био пчелни семейства са заявени за подпомагане от 763 кандидати през 2024 г.
Почти 15 000 дка гори са опожарени върхово
Горските пожари през 2024 г. са засегнали площ от 170 000 дка в страната
ОИСР успешно приключи прегледа на политиките в българското земеделие
Очертаващият се недостиг от новата реколта в Украйна подкрепя цените
Германия разшири с над 2 на сто засетите площи с есенна рапица
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Свързани материали
Виж
Оторизирани са над 8 млн. лева
142 061 био пчелни семейства са заявени за подпомагане от 763 кандидати през 2024 г.
Почти 15 000 дка гори са опожарени върхово
Горските пожари през 2024 г. са засегнали площ от 170 000 дка в страната
ОИСР успешно приключи прегледа на политиките в българското земеделие
Очертаващият се недостиг от новата реколта в Украйна подкрепя цените
Германия разшири с над 2 на сто засетите площи с есенна рапица
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини