08-06-2007 г. Старозагорецът Красимир Артинов непрекъснато изненадва близки и приятели с уменията и с хобитата си. 34-годишният амбициозен мъж изостави професията си на уважаван компютърен специалист и започна да отглежда гъби. Желанието му да открива нови и непознати области и да се усъвършенства започва от ученическите години. Завършил е Техникума по електроника в Стара Загора с почти пълно 6. Избира обаче, съдбата на военните и се дипломира във Военното училище в Шумен. Там се изкушава от компютрите. Започва да бяга от часовете в своята специалност и да посещава тези, които наистина го влекат. Специализира се в хардуера и това по-късно му носи престижна работа в известна застрахователна компания в София. "Стигнах христовата възраст и реших, че трябва да направя нещо за семейството си, трябва да създам собствен бизнес", разказа Красимир. През 2005 г. му хрумва идеята да отглежда гъби. Нишата в региона е много неразработена, но и младият мъж няма никаква представа как се прави това. Първо отваря дебелите специализирани книги и изучава тънкостите на занаята. Със спестените пари от службата си при военните, с помощта на родителите си и с банкови кредити започва начинанието. Базата под наем се намира край старозагорското село Хрищени. Разположена е върху 700 кв.м., но разгънатата площ, на която се отглеждат гъбите е 3 дка. Грижите са постоянни и ако не се спази някоя от процедурите, продукцията отива на вятъра. Печурките се отглежда на тъмно и при температура 18 - 20 градуса, която постоянно се поддържа чрез климатици. Красимир Артинов е направил и водопроводна система за поливане на гъбите. Уловил е голямата тънкост в овлажняването им, благодарение на което за 24 часа те удвояват размера си. В момента изкупната им цена на вътрешния пазар е 2,40 лв. за килограм. В ЕС нашенски гъби трудно се изнасят, защото изискванията са много високи, а в България производственият им цикъл все още е при примитивни условия. Интерес имало от Румъния, но цената, която дава съседката ни е по-ниска отколкото у нас. От скоро Красимир е започнал и отглеждането на прочутата с високите си вкусови качества и екологично чиста гъба кладница. Тя е дървесен вид и се отглежда в светло и сравнително топло помещение. На пазара се предлага по 5-6 лв. за килограм, но все още е рядкост, защото хората са консервативни и са свикнали на печурките. Познавачите обаче, знаят че кладницата е завидно вкусна. Първо се бланшира с малко сол, след това се панира. Накрая си облизваш пръстите. Освен като амбициозен човек, Красимир сред съседите си е известен и с това, че не жали сили за обществено полезна работа. Още като се нанесъл със семейството си в блока първата му работа била да почисти градинките, а съпругата му посадила цветя. Визията му за бизнеса също е облечена с подреденост и с желание да работи в конкурентна европейска среда. От www.chambersz.com