05-04-2007 г. Четете внимателно етикетите на козунаците, за да изберете най-вкусния, съветват хлебарите. Качествените обредни погачи съдържат яйца и мляко. В останалите тези съставки са заменени с изкуствени набухватели и оцветители. Истинските козунаци може да изглеждат по-твърди отвън, но средата им е мека и се дели на конци, обясняват пекарите. Трайността им е около три-четири дни. След това стават по-ронливи. Обредните хлябове, които остават меки със седмици, са месени с изкуствени съставки за удължаване на срока на годност, обясняват майсторите. С втвърдените козунаци, които не сте успели да изядете на Великден, може да направите сладкиш. Достатъчно е да ги нарежете на филии, да ги подредите в тава и да ги залеете с разбити яйца, мляко и захар. После се изпичат в умерена фурна. Oт в. Стандарт