06-03-2007 г. Соргото е културно растение, намерило широко разпространение в засушливите райони на Азия, Африка и Америка. По-късно е пренесено в Испания, Португалия, Франция и други страни. За България отглеждането на соргото за зърно е нова култура и е навлязла в земеделието ни в началото на ХХ век. По-широко разпространение обаче то намира едва през 60-те и 70-те години, когато беше изпитано в научните институти и бе доказана неговата висока продуктивност. Още първите проучвания показват големите предимства на соргото пред царевицата, отглеждана без напояване. При неполивни условия от него се получават от 600 до 800 кг зърно от декар, а при поливни - 900 кг. Соргото има значение като фуражна култура в страни и райони с преобладаващ сух климат. Поради високата си сухоустойчивост в райони с висока температура то е много по-сигурна култура от царевицата. При тези условия дава по-високи добиви от нея. Като се имат предвид засушаванията у нас през последните години и прогнозите, че те могат да продължат, отглеждането на соргото за зърно заслужава по-голямо внимание. Соргото е много добра храна за всички видове животни. В 1 кг от него се съдържат 13,4 МДЖ обменна енергия. В сравнение с царевицата то е по-богато на протеин, по-бедно на сурови мазнини, а суровите влакнини са малко повече. Протеинът е с ниска биологична стойност. По съдържание на аминокиселини не отстъпва значително на царевицата, но съдържа по-малко лизин. Както и при останалите зърнено-житни култури е дефицитно на триптофан и това трябва да се взема под внимание при съставяне на дажбите за свине. По съдържание на минерални вещества не се различава съществено от останалите житни култури и като цяло те не са достатъчни да задоволят нуждите на прасетата от тях. Богато е на оксиданти и витамин В. Не съдържа витамин D. Сортовете с кафяв цвят на зърното имат горчив вкус и съдържат голямо количество феноли и танини. Отглежданите у нас френски хибриди не съдържат феноли и танини. Жълтото сорго има средно 10 на сто протеин, около 2 на сто мазнини, 2,3 на сто сурови влакнини и е добър компонент в дажбите за всички видове животни. Соргото е много добър фураж за свинете и е равностойно на царевицата по хранителна стойност. При заместване на царевицата със сорго се получава почти същият дневен прираст и качество на месото от угояваните свине. При това то не придава мека консистенция на телесната мазнина. На свинете се дава в същите количества както и царевицата. Проучванията показват, че при комбинация от царевица и сорго в смеските и дажбите се получават по-добри резултати, отколкото ако се използват самостоятелно. Сортовете сорго без съдържание на танин могат да се включват неограничено в дажбите за свине. Резултатите са по-добри, когато към него се добавят белтъчни и витаминни добавки, както и минерални вещества. Участието на сортове с танин се ограничава в смеските до 20 на сто при по-малките и до 40 на сто при по-възрастните и свинете за угояване. Зърното на соргото е дребно и обвито с твърда обвивка. По тази причина на свинете се дава само смляно. Когато говорим за соргото, трябва да споменем и някои сериозни недостатъци при отглеждането и използването му като храна на животните. Соргото има сравнително дълъг вегетационен период. В момента на прибиране зърното не узрява едновременно, има висока влажност и това затруднява съхраняването. Поради високата влажност на стеблото и листата при прибирането става допълнително овлажняване на зърното. По-високата влажност на зърното при прибиране изисква допълнителни средства за сушенето му. Проведените научно-стопански опити в Земеделски институт - Шумен, показват, че заместването на 50 и 75 на сто от царевицата със сорго в комбинираните фуражни смески за хранене на угоявани свине от 31 до 110 кг живо тегло, не оказва съществено влияние върху приемането на фуража, интензивността на растежа и разхода на смеска и хранителни вещества за създаването на 1 кг прираст. Със създаването на нови високодобивни хибриди сорго, пригодени за отглеждане в засушливи райони, с ниско съдържание или не съдържащи феноли и танини, интересът на производителите и ползвателите на соргото нарасна значително. От ст.н.с. д-р Петър ПЕТРОВ, в. Фермер