Начало » Новини » Страната
26.04.2024 г.

Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”

Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”

На 27 и 28 април Севлиево посреща първото юбилейно издание на Националния фестивал  „Семе българско” - с над 100 производители, множество инициативи, ателиета и демонстрации, разположени в 124 шатри в парк “Казармите”. Всяка година на Лазаров ден и Цветница фестивалът развива, обогатява и надгражда инициативите и събитията в своята програма, за да предложи разнообразие от активности без аналог, всички подчинени на основната кауза - да съхраним българщината, да заздравим връзката с корените си, да предадем старите знания на следващите поколения.

Програмата и тази година е пълна с музика, аромати и вкусове, с възможности за ценни срещи и незабравими преживявания. Песни, танци, ръчно майсторство, занимания за деца, срещи с пазители на родните традиции и обичаи, беседи за благородни каузи.  

Специално по повод юбилейното десето издание на фестивала домакините от Община Севлиево ще изработят Дом на българското слово - къщичка за книги, в която деца и възрастни ще могат да разлистят страниците на книги от български автори.

Къщичката е първата по рода си в България и ще съхранява произведения единствено на български поети и писатели. За да бъдат подкрепени родните ни творци и да бъде популяризирана българската художествена литература, първите десет книги в къщичката ще бъдат предоставени от организаторите. Всеки гост на събитието ще може да обогати нашата библиотека на открито с любимата си книга. Къщичката ще бъде отворена целогодишно за всички посетители и ще осигурява възможност за свободен обмен на българска литература.

Затова, на 27 и 28 април, когато тръгнете към парк „Казармите”, вземете със себе си книга от български автор, която ви е впечатлила, за да я оставите в новия ѝ дом - без значение дали е стара или нова, само нека е запазена.

В рамките на фестивала ще бъдат раздадени над 100 000 фиданки, а многобройните инициативи ще превърнат двата фестивални дни в истински празник. Официалнот ооткриване е на 28 април (събота) от 10:30 часа в парк “Казармите”, след което ще станем свидетели на изпълненията на множество музикални изпълнения - ФТА „Развитие“, „Багатур“, ТК „Боженци“, спектакъл „Това сме ние”, нестинарски танци от Лудогорието, концерт на Вероника Тодорова, оркестър „Севлиево”, местни и гостуващи читалища, музикални групи и състави, а също Капанския ансамбъл, ДФА „Габровче“, изпълнения на деца от детски градини и училища, а кулминацията е концертът на Петя Панева от “Гласът на България”.

В конкурса „Никой не е по-голям от хляба“ ще разберем кой ще направи най-вкусната питка тази година, ще разменим семена от стари българсик сортове в “Дом за семена”, ще научим тайните послания на българските щевици, на лимеца и на древните занаяти, а с “С ръце и сърце - шанс за бебе” отново ще отворим врата за новия живот. Ще се докоснем до неземната красота на българката в изложбата на Радослав Първанов, ще се забавляваме с “Игрите на баба и дядо”, ще засадим бъдеще с Гората.БГ”, ще разберем лечебната сила на българските натурални пробиотици и как да облагородим овощната си градина.

За първи път ще бъде представено и дефиле на характерни български носии от колекционери. 

Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
1531
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини