Начало » Важно за фермера » Гори и екология
06.04.2024 г.

Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност

Министърът на околната среда и водите подписа заповед за Камчийски пясъци
Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов издаде заповед за обявяване на защитена местност „Камчийски пясъци“, съобщиха от пресцентъра на все още оглавяваното от него ведомство. Местността се намира в землищата на село Ново Оряхово и село Шкорпиловци, община Долни чифлик в област Варна, и е с обща площ 4537,794 декара. Предложението за защитената местност е от неправителствени организации като е проведена процедура по Закона за защитените територии (ЗЗТ). Попов възстанови защитената местност „Камчийски пясъци“, след като през 2006 г. заповедта за обособяването й е била обявена за нищожна с решение на Върховния административен съд.

Защитена местност „Камчийски пясъци“ е обявена в съответствие с чл. 33, ал. 1 от ЗЗТ с цел опазване на най-големия дюнен комплекс в България, който обхваща всички видове дюнни местообитания, влажни понижения и влажни зони сред дюните, както и прехода им към заливни лонгозни гори и дъбови гори и местообитание на растителни и животински видове, включени в Приложение №2а и Приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

В защитената местност се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаването на опазваните обекти като: строителство с изключение на основен ремонт и реконструкция на съществуваща техническа инфраструктура и съоръжения; промяна на предназначението и начина на трайно ползване; дейности, водещи до промяна на хидрологичния режим; търсене, проучване и добив на подземни богатства и добив на инертни материали; поставяне на преместваеми обекти с изключение на обекти, свързани с управлението и опазването на защитената местност; движение на МПС извън съществуващи пътища, като забраната не се прилага при бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на противопожарни, аварийни, контролни и спасителни дейности; провеждане на сечи с изключение на принудителни и санитарни, и отстраняване на инвазивни видове и храстова растителност; палене на огън; ловуване; замърсяване с отпадъци.

Предстои обнародване на заповедта в „Държавен вестник“.

Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност
1301
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини